Падналият военен хеликоптер водил парада за 6 май

Причината най-вероятно е технически проблем, не грешка на загиналите пилоти

OFFNews 12 юни 2018 в 07:07 5667 2

Командирът на екипажа и помощник-пилотът са загинали при катастрофата с хеликоптер Ми-17 край Летище Пловдив снощи. Това са капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев, съобщиха от Министерството на отбраната.

Екипажът е изпълнявал тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа с вертолет Ми-17, с борден № 417.

Третият член на екипажа – бордният инженер офицерски кандидат Алексей Каменов, е ранен. Откаран е незабавно в болница, в съзнание.

Инцидентът стана към 20:30 ч. днес близо до зоната за гражданска авиация на летището в момент, в който там има много пътници, които чакат свои близки и роднини с полет от Лондон.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който вече посети авиобаза Крумово, изказа съболезнования на близките на загиналите военнослужещи. 

„Хеликоптерът днес е правил три полета с други екипажи. При четвъртия полет при изпълнението на учебната задача, изведнъж, както е зависнал във въздуха, пада буквално за секунда, дори пилотите не са могли да информират по радиото, заяви Каракачанов, цитиран от бТВ. Той уточни обаче, че предстои разследване.

Няма опасност за живота на третия член на екипажа, офицерски кандидат Алексей Каменов. Състоянието му е стабилизирано. Той е приет за лечение в Университетската болница в  Пловдив със счупвания, но е контактен.

Пилотите са били опитни, в района не е имало силен вятър.  

Вертолетът Ми-17 е пада от около 50 м. височина в района на авиобаза Крумово. Веднага към мястото се насочват противопожарни автомобили от летището, за да предотвратят избухване, тъй като машината е била заредена с гориво.

Очакваните полети от Великобритания и Италия, са кацнали с няколко часа закъснение. 

Бригаден генерал Петьо Мирчев – бивш командир на авиобаза „Крумово“ и настоящ зам.-началник на ВВС каза, че полетите ще бъдат спретни до приключване на разследването на инцидента, което е стандартна процедура в такива случаи.

Министър-председателят Бойко Борисов също изрази съболезнования на семействата и близките на загиналите двама военни пилоти и разпореди да бъде оказано пълно съдействие за лечението на ранения при падането на хеликоптера. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова поднесе съболезнования към семействата и близките на загиналите пилоти край авиобаза Крумово чрез Фейсбук. Тя призова премиера Борисов да отмени посещението си в Турция за откриване на трансанадолския газопровод, тъй
като катастрофата с военния хеликоптер, загубата на човешки живот, както и нестабилността в страната след подадената оставка на министъра на труда и социалната политика и изключително острата реакция на вицепремиера Симеонов към министъра на туризма изискват от премиера да предприеме мерки тук.

Многофункционалният Ми-17 се използва за гасене на пожари. Той е водил парада в София на 6 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

2

Новак

12.06 2018 в 12:56

Т.е хората на площада са имали късмет, че това не се е случило на парада. Загиват хора заради безхаберието на една пасмина политици независимо с какъв цвят са.

МВР изцяло разчита на шанса да хване някой престъпник и то ако оня не е пуснал брада. Сега излиза, че МО разчита на късмета на военнослужещите да оцелеят в мирно време, здравеопазването разчита на случайността пациент да не се разболее тежко, образованието пък се осланя на шанса ученикът евентуално нещо да научи. А Боко разчита на глупостта ни да го преизбираме отново и отново.
А ние не знам на какво разчитаме за да сме живи.

23293

1

Стефан

12.06 2018 в 08:07

Както бележката, в която писачът не е успял за съгласува членовете на изречението по род и време, така и реакциите на "политиците" са налудни.
 
X

Да помогнем на украинските деца!