Осем задържани в Петрич за злоупотреби с евросредства

OFFNews 30 юни 2022 в 13:39 1388 0

патрул

Снимка Архив

патрул

При акция на ГДБОП и Европейската прокуратурата е разбита престъпна група, занимавала се със злоупотреби с евросредства, съобщи БТА. 

Осем души са задържани за срок до 24 часа. 

Преди две години са придобити данни, че в района на Петрич функционира организирана престъпна група, занимаваща се с неправомерно предоставяне и усвояване на субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни, както и по оперативни програми за използване на пасища и мери.

Според постъпилата информация част от лицата, които от години неправомерно получават и управляват парични средства под формата на субсидии, предоставяни на България от фондовете на ЕС, както и печелят проекти по оперативни програми, са на високи позиции.

Става дума за лица от Общинска служба „Земеделие“ в Петрич, техни роднини и приближени лица.

Установено е, че всяка година заподозрените прогресивно увеличават декларираните площи и животни, респективно и се увеличават и сумите, които получават под формата на субсидии. Установено е, че само две лица, участници в престъпната група, са получили за последните пет години субсидии над 600 000 лв.

В хода на акцията са иззети мобилни телефони, заявления за кандидатстване по оперативни програми за подпомагане на Европейския съюз, договори за наем и покупко-продажба на частни и общински имоти (земеделски площи) и други документи, имащи отношение по горепосоченото досъдебно производство, идентификатори за животни (ушни марки).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови