Около 1000 души са евакуирани заради водното бедствие (обновена)

OFFNews 02 февруари 2015 в 18:48 4814 0

Над 600 души бяха евакуирани от варненските села Величково, Гроздьово и Дъбравино. Те са временно настанени в две училища в град Дългопол, съобщава МВР.

Други 400 се евакуират от селата Долина и Одринци в област Добрич, обясни Първан Секиранов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” пред агенция "Фокус".

Извеждането на хората от селата Величково, Гроздьово и Дъбравино е приключило около 17.10 часа. Засегнатите от наводнението населени места са отцепени от полицейски екипи. В района са разположени групи за наблюдение на критичните участъци. Евакуирани са жители само на ниските части на тези села.

На евакуираните хора е осигурена храна и вода. Полицейски екипи ще патрулират, за да пазят имуществото на пострадалите.

Извършената евакуация на населението от селата във Варненска област има само превантивен характер, заяви областният управител на Област Варна Стоян Пасев.

Очаква се приливна вълна от язовир „Цонево”, който вече е започнал да прелива, но не е ясно дали ще има такава. Пожарникари и спасители са в готовност да окажат помощ на жителите от засегнатите селища.

Има готовност за евентуална евакуация на с. Горни Чифлик и град Долни Чифлик.

Възможно е евентуалната приливна вълна да залее част от жп линията Карнобат-Варна и част от пътя Варна-Бургас.
Вътрешното министерство приканва хората от засегнатите населени места да изпълняват указанията на униформените служители и да не предприемат действия, които застрашават живота им.

Издадена е заповед за евакуацията в село Долина и за частична евакуация на населението в Одринци заради опасност от преливане на язовир „Одринци“.

Има вероятност утре сутринта да бъде издадена нова заповед за пълна евакуация на жителите на село Одринци. 

Създадена е организация за временно извеждане на населението по поречието на р. Камчия.

От МВР съобщиха, че на местата, където има евакуирани хора, са изпратени полицаи, които да следят за мародери.

Към настоящия момента нивата на реките на територията на страната продължават да бъдат високи. Водата се оттича, но притоците все още са високи, особено в долните течения, има опасност от спорадични разливи, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от "Фокус". 

Притокът по поречията на всички реки, които формират басейна на „Камчия”, беше наистина много голям и това предизвика във всички язовири покачване на нивата. Всички мерки са взети, превенцията е налична координацията между властите е налице, увери Василева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови