Огънят в училището в Карнобат започнал от комина

OFFNews - Бургас 24 март 2016 в 10:28 1714 0

Снимка burgasinfo.com

Училището в Карнобат след пожара

Най-вероятно избухналият снощи пожар в СОУ „Христо Смирненски“ в Карнобат е започнал от комина, смятат директорът на училището и кметът на общината.

Огънят е избухнал по време на последния учебен час. Сигналът до полицията е подаден от чистачка в училището, а персоналът е евакуирал своевременно учениците. Свършили са перфектна работа, коментира директорът Стефка Вълева.

Училището е основно ремонтирано през 2011 г. по проект по ОП „Регионално развитие“. Стойността му бе малко над 1 100 000 лв. По него бяха сменени подовите настилки, бяха подменени дограми, ремонтира се покривът, припомня Стефка Вълева:

Тогава беше изградена отоплителната инсталация и коминът. Той е метална тръба. Нямахме никакви опасения за това и специалисти са го оглеждали, съответните проверки от пожарната са правени“, уточни директорът.

Училището има застраховка, но тепърва ще се изчисляват щетите, нанесени от пожара. Ще се търси помощ от комисията по бедствия и аварии, от Министерството на образованието и науката.

Пожарът вероятно се дължи на прегряване на комина на парната инсталация, въпреки че е започнал при загасено парно, коментира кметът на Карнобат Георги Димитров.

Но коминът е метален, може би е прегряла и избила отнякъде изолацията, той беше изолиран. Крайният резултат е – изгоря покривът и втория етаж на училището, щетите са големи. Шест пожарни работеха, нямаше спиране тоя огън. Тръгна покривът, под него има тая черната мушама, гредоредът и оттук – нататъка – изолацията и цялото имущество, което беше вътре. Духаше много силен вятър, който го разпалваше огъня, може би, за половин час пламна целия покрив“, коментира Георги Димитров.

Около 530 деца учат в СОУ „Христо Смирненски“. Днес и утре ще са неучебни дни за тях, ще се търсят възможности за започване отново на занятия от понеделник. Единият вариант е да се ползва сграда на старо помощно училище, а другият – останалите училища да поемат децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!