Официални данни: 7200 украински военнослужещи се водят безследно изчезнали от началото на войната

Красимир Крумов 11 юли 2022 в 15:22 1391 0

Безследно изчезнали

Снимка Армияниформ

Някои семейства търсят вест за своите близки още от първите дни на войната.

Колцентърът за издирване на изчезнали лица, който работи в Украйна, е регистрирал 7200 безследно изчезнали украински военнослужещи, съобщи сайтът „Суспилне“, чийто репортер е разговарял с Олег Котенко, комисар по въпросите на лицата, изчезнали при особени обстоятелства.

Тъй като говорим за военнослужещи, трябва да уточним кого имаме предвид, когато казваме военни. Има Въоръжени сили на Украйна, има Национална гвардия, има гранична охрана, има Служба за безопасност на Украйна и това са различни институции. Те не са включени в цифрите, които съобщават Въоръжените сили на Украйна – те говорят за 2 хиляди безследно изчезнали войници. "В нашият колцентър има приблизително 7200 имена. Например полк "Азов", това е Националната гвардия (подчинена на МВР - бел.ред.) и там също има безследно изчезнали. Те не са се свързали с роднините си, когато са напуснали Азовстал“, каза Котенко.

По думите на пълномощника повечето от изчезналите войници са живи и са в плен. По-специално, това се отнася за бойците от 1-ви батальон на 36-та бригада

„Знаем, че са откарани в Русия. Първо, трябва да разберем колко души са там. Ако са повече от сто, разбираме, че почти целият батальон е в плен. Тъй като връзка с тях засега няма, всички се водят за безследно изчезнали. Рано или късно те ще влязат в списъка за размяна и ще се върнат у дома. Това е така, в случаите когато знаем със сигурност, че изчезналите са живи.“

Близките на изчезнали по време на военните действия на територията в Украйна могат да се обръщат за издирването им към военното поделение, военния комисариат, горещите линии на министерството на отбраната, съвместния център за издирване и освобождаване на пленници, колцентровете и Червения кръст.

Във фейсбук действа група, наречена "Безследно изчезнали", на която за корица е поставена снимка на дете с флага на украйна и надпис "Ще се намерят всички!", в която има стотици човешки съдби. Близките на Руслан Петрович Григориев нямат вест от него вече 128 дни. Не всички развръзки са положителни. Само преди два дни Диана Кравец е написала:

"Издирването е преустановено. Нашият герой е загинал. Благодаря на всички, че не бяхте безразлични в търсенето!!! Вечна памет, ангелче наше!!!"

Олга Заборна пък пише направо в страничката на президента Володимир Зеленски, за да узнае защо никой не може да открие 32-годишния й съпруг Роман Викторович Заборни нито при живите, нито при мъртвите. В същото време в друг пост е снет номерът на лек автомобил, в който са открити изгорели тела, за да може някой да разпознае жертвите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови