Oбстановката в Мездра се нормализира, възстановяват щетите от пороя

Общината разчиства поражения след снощното наводнение

OFFNews 25 май 2015 в 15:19 3775 2

Кризисната ситуация в Мездра след обилните валежи е овладяна и обстановката се нормализира. В община Мездра възстановяват щетите от пороя вчера, съобщи за БНР кметът на Мездра Николинка Кътовска.

Обилните валежи през нощта наводниха десетки сгради и прекъснаха транспортни връзки. Заради наводнено кухненско помещение няколко дни ще остане затворена само детската градина "Мир".

Бедствено положение бе обявено в Мездра почти в полунощ. Наводнени са десетки жилищни и обществени сгради в ниската част на град Мездра.

Екипи на Пожарната и общината отводняват жилищни и обществени сгради, дворове и улици в ниската част на града. Десетки сигнали за залети приземни помещения от обилния дъжд и високите подпочвени води са подадени на телефон 112. Разчиства се и рухналата подпорна стена в частен имот в село Боденец. Голям проблем, по който ще се работи още няколко дни, е възстановяването на жп линията от Мездра към Враца при село Руска Бела. Там пороят е отнесъл баластровата призма и е спряно движението на влаковете по този коловоз. Използва се обходна линия през жп гара Мездра-юг. Заради наводнение е изключено електрическото управление на жп маршрутите към Роман. Те се пренасочват ръчно. Друг проблемен участък по второкласния път към София през Искърското дефиле се разчиства свлачище между село Люти брод и Ребърково. Там има огромни камъни и паднали дървета, а движението е ограничено само в едното платно. Наред с възстановителните работи се прави оценка и на щетите.

Нивото на река Искър и притоците ѝ на територията на община Мездра спада. Използва се обходна линия през жп гара Мездра-юг. Отстранява се и свлачище по второкласния път към София през Искърското дефиле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови