Нов пробив в сигурността на летището: Виетнамец с отказ за влизане у нас минал като на парад

OFFNews Последна промяна на 05 октомври 2018 в 16:03 8179 3

Двама служители на ГКПП Аерогара София са предложени за дисциплинарни наказания след като са пропуснали като на парад виетнамец с отказ за влизане в България. Това е показала проверка на Главна дирекция „Гранична полиция“, съобщават от МВР.

На 21.09.2018 г. към 16:30 часа с полет от Дубай пристигат двама виетнамски граждани с положени в паспортите еднократни български визи тип „С”, с разрешен срок на пребиваване 8 дни. При извършване на граничната проверка е установено, че те не могат да обосноват целта на пребиваване и да покрият условията на планирания престой.

На основание на Закона за чужденците в Република България са им изготвени откази за влизане. Двамата са оставени да изчакват обратен полет в помещение за недопуснати, намиращо се Терминал 1 на Летище София. Паспортите им са задържани.

На 23.09.2018 г. те са транспортирани до Терминал 2, за да бъдат подготвени за обратен полет. Единият от виетнамците е напуснал зоната за отговорност на ГКПП Аерогара София през незаключен служебен вход. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия, той е задържан. Образуваното по случая досъдебно производство е докладвано в Софийска районна прокуратура, според която не са налице основания за повдигане на обвинение на виетнамския гражданин. На 26.09.2018 двамата виетнамци са изведени от страната с полет за Дубай.

Извършената по този случай със заповед на зам.-директора на ГДГП проверка приключи с предложение за налагане на дисциплинарни наказания. Предложено е да бъде наказан командир на отделение, оставил без надзор виетнамския гражданин, което му е позволило да напусне охраняемата зона на ГКПП Аерогара София. Същият служител е имал задължението да заключи служебния вход, през който е преминал недопуснатият пътник. За неупраgжнен контрол и неизпълнение на заповеди, отнасящи се до охраната на недопуснати лица, е предложен за дисциплинарно наказание и началникът на смяната.

Това е поредният случай на пробив на сигурността на Летище София. Предишният голям гаф бе също през септември. Трансферните пътници в полет FB814 от Бейрут на "България ер" не са насочени за проверка при влизането си в България, респективно ЕС. А на борда е имало 40 души, които са продължили пътуването си към други европейски дестинации. След като пасажерите се озовали на територията на терминала, пропускът бил установен. Тогава започнало издирването им по кафенетата и магазинчетата на аерогарата. 10 от чужденците изобщо не бяха открити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7769

3

Dafack

05.10 2018 в 18:34

Преди няколко седмици, пред мен пуснаха двойка азиатци, на които принципно им тряба виза. Мустакатият господин на паспортен контрол не говореше никакъв чужд език освен български и съответно питаше пътниците да превеждат на двамата азиатци, че им трябва виза. След 40 мин без какъвто и да е напредък, взе че ги пусна! На въпроса ми "Аа... те без виза а?!" Бях изгледан все съм откраднал нечия бащинийка.

Летище София е един хамбар! Паспортен контрол и както 75% от станалите сънародници, са напълно некомпетентни да вършат каквото вършат. Просто няма кой друг!

4403

2

tomysbg

05.10 2018 в 16:23

майкооо