Наш авиоексперт коментира защо няма следа от изчезналия самолет

OFFNews 13 март 2014 в 08:32 16225 10

Ангел Борисов

Снимка Нова тв

Ангел Борисов

Авиоекспертът Ангел Борисов - бивш главен инспектор по безопасността на полетите в Гражданската въздухоплавателна администрация - коментира в "Здравей, България" какви могат да са причините за мистериозното изчезване на самолета на малайзийските авиолинии.

На въпрос как е възможно до шестия ден след изчезването да не е засечен сигнал от черната кутия, специалистът обясни: "Черната кутия няма да излъчва сигнал при два случая – ако приземяването е меко, или е имало мек удар, например кацане в океана. Третият вариант е да не са сложили батериите на излъчвателя. Друг вариант няма”. Според Борисов последното съмнение би било обидно за всеки експерт, но "Малайзия еърлайнс” са „малко немарлив оператор”.

Специалистът, разследвал няколко авиокатастрофи, заяви, че не изключва версията самолетът да е бил свален. Той подчерта, че всички държави, над които е летял самолетът, са „невралгични пунктове” и не се разбират едни с други, което може би затруднява разследването. „Китай с Виетнам е в много лоши отношения. Той трябва да наруши граници, ако не го води диспечерът отдолу и загубят връзката. Самолетът може да навлезе във въздушно пространство на друга държава и както е сред нощ, могат да го свалят като едното нищо.”

Вероятно великите сили също премълчават част от ситуацията, допусна Ангел Борисов. "Този район е един от най-наблюдаваните. Отгоре са американски, руски, китайски, френски, английски спътници. Всеки сантиметър се наблюдава, а никой нищо не е видял. Ако е имало експлозия на самолета, това няма как да не се види от нито един от тези спътници."

Според Борисов едва ли става въпрос за отвличане, тъй като бутон в пилотската кабина дава възможност на екипажа много лесно да подаде сигнал за авария, похитители на борда и друга извънредна ситуация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!