Найк, а? ГДБОП иззе 21 942 чифта обувки с лого, имитиращо известната спортна марка

OFFNews Последна промяна на 06 януари 2023 в 16:12 1664 0

Снимка МВР

Логото на обувките наподобява това на световно известна марка.

Служители на ГДБОП иззеха голямо количество стоки, имитиращи известни търговски марки, съобщи пресцентърът на МВР.

Операцията е резултат от анализ на риска, осъществен от Междуведомствения център за противодействие на контрабандата и контрол на рискови стоки в ГДБОП. В хода на действията по неотложност, реализирани на 4 януари от служители на отдел „Киберпрестъпност" при ГДБОП, са иззети 21 942 чифта обувки, върху които неправомерно е поставено подобие на лого на известна търговска марка. Разследването по случая продължава с разпити на свидетели, назначаване на експертизи при взаимодействие с прокуратурата.

Поредната операция на МВР в защита правата върху интелектуалната собственост е част от активните мероприятия по план за действие срещу този вид престъпни посегателства, който се осъществява в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи (EMPACT), по която ГДБОП е европейски лидер.

Честа практика е недобросъвестни търговци да внасят на територията на страната и ЕС нискокачествени или стоки със съмнително качество и характеристики. С цел бързата им продажба потребителите биват въвеждани в заблуждение от поставените върху тях изображения, копиращи или имитиращи логата на известни и надеждни марки и производители. Много подобни стоки са със занижено качество, характеристики или дълготрайност при употребата – предупреждават разследващи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови