"МВР не може да отговаря за тефтерчетата на Златанов"

Нели Чолашка 14 ноември 2014 в 10:51 3888 4

Извадка, за която се твърди, че е от тефтерчето на Златанов.

За добро или за лошо МВР не може да даде отговор на най-големите въпроси по този интересен случай, който представлява изключителен обществен интерес.

Това обяви на изслушване в парламента вътрешният министър Веселин Вучков по казуса с изчезналите тефтерчета на бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

Двата тефтера били откраднати на 5 ноември от автомобила на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи експертиза. Бенчев отивал в следствието, за да върне тефтерите. Слязъл, по думите му, по малка нужда, когато от колата била открадната кожената му чанта с тефтерите, документи и 180 лева.

Вучков предупреди депутатите, че може единствено да представи справка от 6-то РУП за хронологията на случилото се:

На 5 ноември в полицията е прието обаждане от Стефан Бенчев, който заявява, че е спукана една от гумите, след което оставил колата до спирката и отишъл да търси вулканизатор. Връщайки се, установил, че липсва чантата с документи и 200 лева. На въпрос какво точно липсва, той заявил, че става дума за сумата от около „200 лева, лични документи и други такива.“. Казал обаче, че няма време да напише какво липсва, защото не може да си остави колата и че ще се върне на другия ден. Той обаче не споменал и дума за липсващи веществени доказателства.

На 6 ноември 6-то РУП Бенчев подава заявление, в което описва липсващи 180 лева, тефтери, лични документи, експертизи на СРП и флашка.

На 10 ноември в 6-то РУП е получен факс от следствен отдел на СГП, с който се изисква ксерокопие на преписката и справка за установяване на извършителя.

На 11 ноември в сутрешните емисии изнесе новината, че това са тефтерчетата на Филип Златанов и е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, припомни още министърът.

Вучков уточни, че всички документи са в Софийска градска прокуратура и затова няма какво да каже, освен това, което е изчел.

Той обеща по-късно в изслушването, че ще има промени в законите, които да предотвратят подобни "издънки" с изчезване на веществени доказателства и призова да не се прехвърля отговорността за случая върху служителите на МВР.

Кирил Добрев от БСП пък призова Вучков да не се сърди, че е повикан, защото става въпрос за кражба, а за кражбите отговаря МВР.

"Не казахте какво се прави по разследването на тази кражба, колко души са профилактирани, колко апартамента са претърсени. Оставам с впечатление, че за 5 дни МВР нищо не е правило по този въпрос", коментира Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews