МВР: Абитуриентите да не се качват по много в кола, да не се показват от прозорците

OFFNews 18 май 2021 в 11:50 1414 0

Операция "Абитуриенти" провежда МВР до края на май, съобщиха на брифинг от вътрешното министерство. Акцията е започнала в началото на месеца.

В цялата страна екипи на полицията работят усилено не само през деня, но и вечерта.

Ще се подпомага движението там, където има образуване на колони. Създадена е връзка с регионалните управления на образованието по всички територии, както и с ръководствата на училищата, в които се организират празненства с абитуриенти за тяхното изпращане.

Целта е дефилета извън училищните дворове да бъдат контролирани, за да се гарантира безопасността на всички участници в движението по пътищата, предаде БНТ.

От Националната полиция подчертаха, че когато се превозват повече от разрешения брой пътници, е нарушение. Също така е нарушение, когато водачите разговарят по мобилните си телефони. Изключително неправомерно и нарушаване на законите по пътищата е показването през различните видове отвори на автомобилите.

През 2019 г. са взети 908 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги заради това, че са нарушили Закона за движението по пътищата или Кодекса на застраховането.

По данни на МВР от 2017 до 2019г. се увеличава броят на установените нарушения на ЗДвП. Голяма част от нарушителите не са спазвали скоростните режими, пресичали са на червен сигнал на светофарите и т.н. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови