Митничари заловиха над 4,5 кг златни бижута

OFFNews 31 май 2022 в 11:28 1030 0

злато

Снимка Агенция Митници

Златни бижута с тегло 4 558 грама откриха митническите служители от отдел „Борба с наркотрафика“ към Териториална дирекция Митница Русе при проверки на две превозни средства в района на ГКПП Дунав мост-Русе и ГКПП Дунав мост – Видин през уикенда. 

На 27.05.2022 г. митническите служители установяват недекларирани 2750 грама бижутерски изделия от жълт метал при проверка на лек автомобил в района на ГКПП Дунав мост – Видин. Ценностите са били укрити в личния багаж на пътник – български гражданин, пътуващ по негови думи към Германия. Между хранителни продукти, на дъното на раница митническите инспектори от сектор „Борба с наркотрафика – Видин“ намерили осем пакета, увити в хартия и тиксо. Установено е, че изделията са изработени от злато и са на стойност около 275 000 лв. По случая е съставен акт за установяване на административно нарушение по Валутния закон. 

На 29.05.2022 г. около 4:30 ч. в района на ГКПП Дунав мост - Русе митническите инспектори от сектор „Борба с наркотрафика – Русе“ спират за проверка автобус с турска регистрация, пътуващ в посока Румъния с пътници и двама водачи. Превозното средство е отклонено за щателна митническа проверка. При извършения контрол митническите служители откриват във фабрична кухина, предназначена за монтаж на масления филтър на двигателя, полиетиленови пакети в тиксо, които съдържат бижутерийни изделия от жълт метал. По случая е установено, че изделията са закупени от Турция от турски гражданин, пътуващ в автобуса, и са били предназначени за търговски цели в Румъния. Общият размер на задържаните златни изделия е 1807.7 гр. на стойност около 180 000 лв. Златните изделия са задържани.

По случая е образувано бързо производство под надзора на Окръжна прокуратура - Русе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови