Президентът оптимист за съставяне на правителство

Offnews 31 октомври 2014 в 13:06 2010 0

Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев е оптимист за съставянето на правителство. Пред журналисти той коментира, че парламентът е мястото, на което ще проличи окончателната и успешна формула за съставяне на правителство в България.

„Оптимист съм, давам всички от себе си. Днес стартираме консултации – ще чуя всяка една от политическите партии поотделно. Ще имаме дълги и обстойни разговори, ще минем през всички теми в държавата – от спешните проблеми, които има за решаване, от неотложните, но и стратегическите. Лично аз се надявам, че този парламент ще работи, ще намери устойчиво решение за правителство. Като държавен глава по време на консултациите ще призова всяка една от политическите сили да работят”, посочи президентът Росен Плевнелиев.

Днес при държавния глава започват консултации с парламентарните групи на АБВ и "Атака".

На предварителните разговори на „Дондуков” 2 на 15 октомври 2014 г. президентът Плевнелиев и парламентарните сили постигнаха съгласие консултациите да се проведат последователно с всяка една от парламентарните групи.

„Няма да създадем по-високо ниво на стабилност, ако останем само с политически намерения и декларации, включително и правителство на малцинството, което е създадено на базата на чисто политически подход. Вярвам, че днес България може да има устойчиво правителство, само ако има ясно разписана програма за действия“, каза президентът в отговор на журналистически въпрос за възможните формати на бъдещото правителство. Държавният глава подчерта, че очаква политическите партии да се обединят около програма, която е „публична, разписана по месеци и да бъде посочено на всички в държавата коя партия какво подкрепя“.

„Имаме нужда от реформи, които са плод на широк консенсус“, заяви Росен Плевнелиев и припомни, че парламентарно представените сили са декларирали своята подкрепа за осъществяването на административна реформа, за реформа в сектор „Сигурност“ и за по-добре работещи регулатори.

Държавният глава подчерта, че е нормално в един парламент да има разногласия и сблъсък на идеи по теми като данъчната политика, държавните финанси, спасяването или оставянето на една банка да фалира, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липсата на устойчив подход.

Президентът вече има и препоръки към следващото правителство. 

"Бих посъветвал следващото правителство да отстои националния интерес, като изпълни проекта „Южен поток”, синхронизирано с европейските правила", коментира пред журналисти държавният глава.

„Връщаме се отново на темата с „Южен поток” – дали си даваме сметка, че европейските правила изцяло отговарят на българския интерес, че третият либерализационен пакет ще даде възможност и време, ако намерим българска газ по същата тази тръба, да стигне до европейските и българските консуматори", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови