Майката на убития от полицай 18-годишен младеж: Никога не е бил обвиняем, заподозрян и задържан

OFFNews 20 септември 2023 в 09:58 21480 19

Мария Богданова - майката на убитото 18-годишно момче

Снимка бТВ

Мария Богданова - майката на убитото 18-годишно момче

"Светльо никога не е бил обвиняем, заподозрян и задържан за такива неща." Това заяви майката на убития от полицай преди два дни 18-годишен младеж пред бТВ.

На 17-и срещу 18 септември момчето бе простреляно от служител на МВР след гонка в района на столичната болница "Токуда", а причината бе сигнал за грабеж над две 18-годишни момичета, при който е използвана и сила. Във вторник от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и прокуратурата обясниха, че многократно награждаван полицай е стрелял по младежа.

Заедно със Светльо са били още двама души - непълнолетни момчета на 15 и 17 години. Стана ясно още, че те са взели чанта с 20 лева, документи и маратонки от пострадалото момиче, като е използвана сила. Единият от тях е дърпал слушалки от врата на пострадалата, опитвайки да я души, докато другият е взeмал вещите.

Директорът на СДВР Любомир Николов обясни, че извършителите са стари познайници на МВР и има данни за множество грабежи в същия район. "Задържаните са системи извършители на грабежи, като нападат млади хора. Към момента се знае за три грабежа, но има данни за още", каза още Николов.

Майката на починалото момче обясни, че то никого не е било агресивно. 

"Сега трябваше да бъде 12. клас, работеше през лятната ваканция и живееше съвсем спокоен живот", разказа Мария Богданова.

По думите ѝ с другите двама младежи, участвали в грабежа и нападението на момичето и преследването с полиция, са били дългогодишни приятели.

"Познавам едното (момче - бел. ред.) - Георги се казва. За това дете също нищо лошо не знам. Хората говорят и за моето, и за другото, и за третото. Предния ден се чух със сина ми: "Мамо, как си? Добре съм, досега спах. Мамо, да знаеш, каквото и да се случва, аз винаги ще те обичам и те обичам". Това беше, което ми каза Светльо. Често ми казва: "До теб съм, обичам те" и не ми е направило някакво по-специално впечатление, че ми го каза", разказа Богданова. 

Патологът обяснил на семейството, че 18-годишният младеж е починал от прострелна рана в гърба, която има вход от гърба и изход отпред през белия дроб, като причината за смъртта е кръвозагуба. 

На брифинга на МВР и прокуратурата вчера бе посочено, че огнестрелната рана е в горната част на тялото, без да бъде уточнено къде точно е тя.

"Просто искам справедливост и да знам защо този полицай, който всички искат да награждават, застреля детето ми като куче. Дори да е направено нещо, не заставам и не казвам, че е прав, но не можеш да отнемеш човешки живот, при положение, че това е дете на 18 години и е с голи ръце. Детето ми не беше разбойник, не беше крадец, повярвайте ми, детето ми не беше такова", каза още майката.

Мария Богданова иска справедливост.

"Сега моето дете ще гние, а този полицай ще си живее. Днес сгазиха това дете, утре убиха друго, трети ден не знам какво и така ще си живеем до безобразие. Искам отговори. Защо ми убихте детето?", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

19

alfakentavur

21.09 2023 в 12:27

Човек на 18 години може да гласува. Може да отиде в армията, от там - на война и да върши неща, които родителите му не са и сънували. Или на свой ред да бъде ранен/убит/пленен. Може да участва в легален порнографски филм.
Колко да е дете?

1067

18

StinkingSonOf

21.09 2023 в 11:56

Спрете да го наричате дете. Този мъж е пълнолетен гражданин. Играеш тъпи игри - печелиш тъпи награди. На другите двама ще им се размине за съжаление, защото са непълнолетни.

14469

17

случайно прочетох

20.09 2023 в 16:17

Тази трагедия е факт, защото обществото ни се е примирило с толерирането на циганската престъпност и с бездействието на полицията.
При "спри ще стрелям" се спира. Не ги ли учат в училище, в къщи?Ми не! Учат ги какви са им правата, но не и задълженията.
Дано смъртта на това дете да спаси други "смели и бързи", като него.
За полицая, изпълнил си е задълженията.Респект!

17439

16

мнение от IP

20.09 2023 в 14:03

Никой от коментиращите на казва, че проблемът е, че няма превенция, нито пък наложени и изтърпени наказания според степента на деянието. Моето обвинение не е към майката, нито към полицая. Аз обвинявам за смъртта на това дете (защото според възрастта е дете) цялата правосъдна система. Защото е можело да бъде осъден, да изтърпи наказанието и (след като е и работил), е имало шанс да стане гражданин като всички други. Искам някой да ми обясни какво значи "познат на органите на МВР". Работата на МВР и цялата верига нагоре не е да събира база данни за "познати с провинения", а да бъдат осъдени и живи. Пък нататък, който както иска. Ако иска цял живот в затвора, ако иска почва да работи и да живее като всички.

12498

15

noctacom

20.09 2023 в 13:33

за жертвите на тс+иганите които подобно башибозук грабят и убиват по селата няма сълзливи статии , понеже вече е норма ,
няма "нито-една-повече" ,
няма НПО защитници...

135

14

Far Rider

20.09 2023 в 13:17

Ако вярваме на майката: този е ангелче! Обаче в 02:00 ограбва момичета, употребява сила и бяга от полицията! И как стана така? Нали е ангел? И какво иска от полицая който изпълнява задълженията си? Не обичам полицаите. И мен са ме спирали. И с кола, и пеша в града през нощта. Показвам документите ( не бягам!) , не грабя, не бия. Преглеждат ми личната карта и си продължавам пътя.

1000

13

Nib

20.09 2023 в 13:15

Расист съм по убеждение, надявам се да го разбирате в не лошия, първосигнален начин. Няма равни хора в смисъла на "полезност" за обществото.....Има "скотове" и да кажем накратко - други . Мразя престъпниците. Но, ми прави впечатление агресивността на повечето от вас, търсещи възмездие. Спомнете си Брайвик който уби над 70 човека, повечето деца, беше осъден на 21 години ( максималната присъда плюс някаква опция за удължаване евентуално ....не много в Норвегия ). Виждате ли някаква разлика с България и българите.....? Очаквате ли "светло бъдеще" с този "маТреал" както казваше един "титан" на мисълта.....?

1000

12

ПеркоНаумов

20.09 2023 в 13:15

За кокошка няма поршка, за милиони няма закони.
Ми, да ходи да гърми корумпираните ни политици, прокурори и съдии тоз полицай. Да им вика "стой ще стрелям" и да им пуска по един 9мм. Къде къде по-добре ще се усети от обществото. Ама не му стиска, само за беззащитни циганета му стигат топките.

12498

11

noctacom

20.09 2023 в 12:40

Медиите тиражиращи глупостите на безотговорните са също толкова виновни, понеже внушават вина на защитниците на закона , правят виновни онези , които гонят рецидивистите .
Затова София е опасно място за разходки , а вечер хората се барикадират срещу безнаказаните престъпници.

2415

10

Пустиняк

20.09 2023 в 12:38

"Искам отговори. Защо ми убихте детето?", каза тя."
И аз. Искам дй знам защо едно толкова добро дете напада, бие и ограбва хора в два часа през з нощта? Защо бяга и не се подчинява на полицеъско нареждане? И да. Да попитаме и майките на нападнатите, бити, душени и заплашвани момичета, какво мислят зй "доброто дете"?! А?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки