Мъгла или горящо от неделя сметище причиниха верижната катастрофа? (галерия)

OFFNews 05 юли 2017 в 14:39 11409 2

Снимка БГНЕС

Мъгла или горящо трети ден сметище в близост до пътя са станали причина за тежката верижна катастрофа на магистрала "Тракия"? Засега институциите не са единодушни, както и не е ясно защо от неделя насам сметището не е било загасено.

Участници в катастрофата разказват, че в участъка е имало имало пушек и мъгла. Председателят на АПИ обвини за инцидента сметището на Ихтиман, което пуши и днес цял ден. Пушекът се забелязва с просто око и се извива над мястото от неделя.

По думите на началника на СДВР старши комисар Младено Маринов основната причина за инцидента е намалена видимост следствие на гъста мъгла в района. Той добавя, че се проверява и версията за задименост от наблизо горящото сметище.

Според шефа на пожарната главен комисар Николай Николов пожарът може да е фактор, но няма пряка връзка с верижната катастрофа. "Дронът, който облетя, показа, че мъглата ида от съседното село Мирково", добави той. 

От МВР коментираха пред OFFNews, че през изминалата седмица са имали сигнали за димящото сметище и са се отзовали. Стопанисването му е задължение на общината.

Попитахме и метеорологичната служба на БАН дали са регистрирали гъста мъгла в района на катастрофата. Подобни явления не са рядкост, но не се регистрират от станциите на НИМХ, ако са на локално ниво, отговориха от института. 

Ранените в катастрофата са над 20, двама от които са с опасност за живота. Част от пострадалите се е наложило да бъдат извадени, като смачканите автомобили бъдат срязани.

Видео от пушещото сметище, заснето на 2 юли:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

05.07 2017 в 15:46

И ако е от пожара какво? Да не би да ще има наказани? Да не би общината да плати някакви смислени обезщетения, определени от съда, на пострадалите? А те ще се възстановяват с месеци, а някои може и да не се възстановят никога напълно. Но това няма да има никакво значение, дори да има виновни, техните кариери и далавери няма да бъдат застрашени по никакъв начин.
 
X

Подкастът на OFFNews