Кражба с неочакван край. Изчезнала през 1970 година халка се появи на пътечка в Шумен след 52 години

Красимир Крумов 06 юли 2022 в 15:26 3229 0

Гравираният по вътрешната стена надпис помогна да се разгадае тайната на златната халка.

Снимка ОДМВР - Шумен

Гравираният по вътрешната стена надпис помогна да се разгадае тайната на златната халка.

Открадната през 1970 година брачна халка най-неочаквано се появи след 52 години на горска пътечка на Шуменското плато и намери собственичката си за броени часове. Ценното бижу с висока сантиментална стойност беше открито от деца от градския детски център “Анастас Стоянов” в Шумен, които в сряда сутринта били на платото за ваканционни занимания на открито.

Предиобед децата и ръководителите им се хванали да почистят зелените площи около базата на Центъра за личностно развитие ОДК “Анастас Стоянов”. На една от пътечките 8-годишните Николай и Йоан забелязали нещо блестящо в пръстта. Разровили малко и открили, че лъскавото нещо е брачна халка.

Превъзбудени от откритието, децата хукнали при учителката си и и предали намереното бижу. Предложили госпожата да отнесе халката в полицията, за да се намери собственикът ѝ. Вместо халката да отиде в полицията, обаче, полицаите дошли при децата. От града дошли полицаят от РУ - Шумен Янко Димитров и експертът криминалист Добромир Дойчинов и на място двамата устроили на учениците лятна школа по криминалистика.

Стъпка по стъпка полицаите показали на децата как се извършва оглед на местопроизшествието, с оперативните дености, които се извършват в такива ситуации и благодарили на децата, като обещали да им кажат, когато намерят собственика. В хода на “полицейския оглед” децата открили, че от вътрешната част на халката е изписано името Панко и е гравирана датата 20 ноември 1966 година, вероятната дата, когато се е състояло бракосъчетанието на собственика на златния накит.

От полицията обявиха, че собственикът ще може да си получи халката, ако представи доказателства за собствеността ѝ.

Само час след като от МВР в Шумен съобщи за находката, се обадила и жената, с която през 1966 година Панко си разменил халките. Оказало се, че самият мъж вече е починал, а халката била изчезнала още през 1970 година. По онова време жената работела в отделението за недоносени деца в родилното отделение в Шумен. Когато къпела бебетата, тя сваляла халката от ръката си и при една от тези “бани” златото изчезнало, предполагало се завинаги. Докато не я намерили Николай и Йоан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!