Юмрукът в лицето на шефа на БХК е юмрук в лицето на държавата

OFFNews 28 октомври 2016 в 17:20 13155 27

Красимир Кънев
Красимир Кънев

Новината за нападението над председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев беше посрещната с вълна от възмущение.

Националният омбудсман Мая Манолова осъди остро нападението.

"Като омбудсман на Република България и като гражданин се противопоставям на всякакви прояви на агресия и посегателство върху личността.

Нападението над г-н Кънев, юмрукът в лицето на председателя на най-голямата и най-стара правозащитна организация в България, е юмрук в лицето на българското общество и на българската държава като цяло.  

Категорично не приемам правилата и законите да бъдат заменени с всякакви прояви на омраза. 

Настоявам да бъдат предприети незабавни и адекватни мерки от страна на правоохранителните органи в страната за разкриване на извършителите", се казва в изявление на омбудсмана.

Директорът на "Амнести интернешънъл" за Европа Джон Далхуисен пък определи нападението като "тревожна атака" срещу един от най-уважаваните български правозащитници. Той призова властите незабавно да разследват случая и да изправят извършителите пред съда, в рамките на един справедлив процес.

„Нападението се случва в атмосфера на нарастваща ксенофобия и нетърпимост, насочена към бежанци, търсещи убежище хора и малцинства, включително роми, както и онези, които се застъпват за тях. Българските власти не просто са се провалили в задължението си да противодействат на климата на нетърпимост, но активно участват в подстрекателската реч, а на моменти дори открито насърчават насилието“, посочи Далхуисен.

Основната версия, по която работи полицията, е, че нанесеният побой е свързан с работата на Кънев.

Нямам никакво съмнение, че атаката над мен е резултат от правозащитната дейност на нашата организация, коментира самият Кънев.

По случая се води досъдебно производство.

Кънев е бил нападнат към 9:30 край хотел до Парламента от двама мъже. Единият го е ударил в лицето и опитал да го удари в корема.

„Атаката беше резултат от ескалация на обидите и заплахите срещу мен и срещу други членове на нашата организация през последните две години. Получаваме обиди и заплахи на улицата, в интернет и по имейл. Една част от тях останаха ненаказани, въпреки че имаше достатъчно доказателства за това, - каза Кънев. - Около десетина пъти от 2014 година насам съм бил обект на обиди и заплахи на улицата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

27

66

29.10 2016 в 01:17

Ето
https://goo.gl/5cFGP0

13277

26

66

29.10 2016 в 01:13

Заслужава повече !

Малко му е !

Браво ! Все трябва да се почне с нещо...

16193

25

SC

29.10 2016 в 00:47

Тази история все повече ми намирисва на режисура за вдигане на рейтинга. Нещо като ердоганската, ама в по-малък мащаб.

77927

20

El Commandante

28.10 2016 в 21:36

На касата на Козяк и АЗБ.

77927

18

El Commandante

28.10 2016 в 21:29

'беше посрещната с вълна от възмущение."


Пфффахахахахахахаха не мога да спра да се смея от одеве на тва, ахахаха, КЪДЕ Е ТВА ВЪЗМУЩЕНИЕ БЕ лъжливи грантови оффчи кучки?
 
X

Да помогнем на украинските деца!