Хванаха заподозрян за убийството на украинска активистка

OFFNews 27 януари 2020 в 15:11 1767 0

В България е хванат ключов заподозрян, обвинен в организирането на нападение със сярна киселина срещу активистка от Херсон през юли 2018 г. Той е обвинен за убийството на Катерина Хандзюк, съобщи БНТ.

Преди година заподозреният Олексий Москаленко (Левин) успя да избяга от ареста.

Той е свързан с мащабна операция в Херсонска област, във връзка с която са повдигнати и обвинения на друг заподозрян - Игор Павловски.

Левин е бил хванат миналия петък по време на операция с участието на полицията в България и представители както на украинската Главна прокуратура, така и на СБУ (Службата за сигурност на Украйна). Сега се иска екстрадицията на Левин в Украйна.

Хандзюк беше помощник на кмета на Херсон и гражданска активистка, известна с безпощадната си критика
срещу корупцията, особено сред полицията в Херсон. Тя беше нападната пред входа на жилищния си блок на 31 юли 2018 г., като нападателят хвърли литър киселина, използвана в автомобилни акумулатори.

Хандзюк получи изгаряния на 40% от тялото си и трябваше да бъде транспортирана в болница в Киев, където претърпя 11 операции. Тя почина на 4 ноември, само на 33 години.

Петима мъже бяха осъдени и хвърлени в затвора за участие в нападението, но според Виктор Хандзюк,
баща на Катерина, всичките присъди са прекалено малки за извършеното деяние. 

Дълго се говореше и как Левин е успял да избяга в чужбина, след като вече е бил определен като заподозрян. Изминаха и няколко месеца преди той дори да бъде обявен за издирване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови