Хванаха два пъти мъж, че не стои под карантина след връщане от Италия

OFFNews 17 март 2020 в 15:45 4867 1

Срещу 49-годишния Мартин М. се води второ досъдебно производство за неспазване на задължителната карантина след завръщане от рискова страна. Делото е било взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в морсаката столица по заповед на главния прокурор.

Мартин М. е нарушил предписаните от РЗИ – Варна, след като не се е подчинил на разпоредбата да стои под карантина след завръщането си от Италия. Престъплението е извършено по време на извънредното положение, обявено заради епидемията от COVID-19 в България.

Мъжът е пристигнал на 7 март с полет от Италия на летище Варна. При завръщането си попълнил формуляр, в който вписал данни за него и съпругата му. Уточнил, че няма личен лекар и посочил, че ще бъде на домашния си адрес, след като бил уведомен за задължителната изолация за срок от 14 дни.

Вчера обаче служители на Първо РУ на МВР във Варна посетили адреса според указанията на кризисния щаб. Мартин М. не бил намерен там. По телефона мъжът обяснил, че до минути ще бъде на адреса си. Пред служителите на реда заявил, че е ходил по работа при адвоката си. Предупреден бил да спазва стриктно карантинния срок от 14 дни.

На последвалата днес нова проверка на адреса Мартин М. отново не бил открит. Отсъствието си от адреса обяснил с това, че е водил сина си на уроци.

Пресцентърът на Апелативната прокуратура напомня, че наказанията за неспазване на карантинния период от 14 дни след завръщане от рискова държава може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови