Христо Терзийски: 1300 полицаи са с COVID-19, 132 са в болница

OFFNews 22 декември 2020 в 16:40 2315 0

132 служители на МВР се лекуват в болница, а към 1300 души от състава са с положителни проби за коронавирус. Това заяви министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, който инспектира граничния пункт "Калотина" заради опасност от струпване на товарни автомобили.

От над 650 издадени присъди за нарушаване на закона за здравето, 6-7 са за фалшиви декларации. Две са ефективните присъди за нарушена карантина, допълни той.

Направена е организация по границата, за да преминават бързо товарните камиони във връзка със ситуацията във Великобритания. Тази организация не е нещо ново за нас, поясни той и допълни, че  се надява да няма да има затруднения по преминаването на товарните автомобили на нашите граници.

"За ситуацията във Великобритания не мога да кажа, тъй като тази информация постъпва към Министерство на външните работи. Ние направихме организация с директора на ГД "Гранична полиция" – главен комисар Кичиков и неговите служители, че по максимално бърз начин товарните автомобили, ако транзитно преминават през страната, да преминават така, че да спазват заповедта на министъра на здравеопазването. Ако крайната дестинация е търговска фирма в България, да влизат в България, да извършват своята дейност по доставка, а след това отново да напускат страната. Тази организация не е нещо ново за нас, през пролетта я направихме за първи път", обясни ресорният министър.

Организацията е създадена заради последната заповед на министъра на здравеопазването от 21 декември, която гласи, че на задължителна карантина от десет дни не подлежат водачите на товарни автомобили, които преминават транзитно през страната или извършват товаро-разтоварителни дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews