Граничари спасиха 38 мигранти в лодка край Шабла, опитали да стигнат до Румъния (снимки)

OFFNews 22 септември 2022 в 17:03 3322 0

откритите мигранти в лодка

Снимка МВР

Откритите мигранти в лодка край нос Шабла

38 мигранти, сред които и бебе, са безопасно доведени до българския бряг от служители на Гранична полиция рано тази сутрин, съобщиха от МВР. 

Около 6:25 ч. е забелязана лодка източно от нос Шабла на път за границата с Румъния. Операторите на Информационната система за наблюдение "Синя граница" са направили опит да се свържат с плавателния съд, но отговор не е получен.

Незабавно натам се е насочил гранично-полицейски катер. В 10 ч. той е стигнал до лодката и проверяваща група се е прехвърлила на борда. Открити са общо 38 чужди граждани - 22 мъже, 8 жени и 8 деца, едно от които бебе, които се представили за сирийци и афганистанци.

Заради силното вълнение и невъзможността мигрантите да се прехвърлят от лодката на катера граничарите са останали на борда, за да се погрижат за хората по време на прехода до пристанище Каварна.

По време на операцията е поддържана комуникация с Румънската брегова охрана във връзка с провежданата в момента Многоцелева морска операция „Черно море 2022" в румънски и български води, координирана от Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews