Европол разби хакерска група, откраднала милиони. Участвал и българин

OFFNews 16 май 2019 в 16:41 3657 0

Европол обяви, че е разбита международна престъпна група, използвала зловреден софтуер (malware) за източване на милиони от сметки на 40 000 души. Общо откраднати са над 100 милиона щатски долара.

Групата е засечена след мащабно полицейско разследване в няколко държави, сред които България, САЩ, Германия, Грузия, Молдова и Украйна.

Участниците в схемата са заразявали компютри със софтуер, наречен GozNym, който събирал данни за достъп до банковите им сметки.

Бандата била сформирана от хора, които рекламирали уменията си в онлайн форуми.

Подробностите за операцията бяха разкрити в централата на европейската полицейска агенция Европол в Хага.

Разследването е безпрецедентно, особено по отношение на трансграничното сътрудничество, посочи Европол.

Обвинения вече са получили 10 души в съд в Питсбърг, САЩ. Обвиненията са за кражба и пране на пари чрез сметки в американски и други чужди банки.

Все още не са задържани петима членове на групата - руснаци, пише Би Би Си. Един от тях е самият създател на GozNym.

Други членове на групата ще бъдат изправени на съд в други държави. Нейният лидер и техническият асистент ще бъдат съдени в Грузия.

Български гражданин, който е отговарял за банковите сметки, е бил екстрадиран в САЩ в очакване на съдебен процес, допълва Би Би Си. Името му не се съобщава.

В Германия ще бъдат съдени двама души за пране на пари, а в Молдова - един член на групата ще се изправи пред Темида за криптиране на програмата GozNym.

Какво е GozNym?

Името е комбинацията от наименованията на двете части на програмата - Nymaim and Gozi. Първата част позволява на malware да проникне в устройството и да се инсталира. Втората краде информацията за банковите сметки.

Потребителите са ставали жертва на злонамерения софтуер, като са кликали на линк, без да подозират, че той осигурява достъп до ценната информация, запазена в устройствата им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!