Ескорт ще откара част от пострадалите до Сърбия

Предвиден е пакет от 13 мерки за пътна безопасност. Около 8500 служители ще контролират движението по пътищата, обяви министър Демерджиев

Йоана Георгиева 15 август 2022 в 13:24 1867 1

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС

Иван Демерджиев

Човешка грешка е основната версия за катастрофата на АМ "Тракия", организиран е ескорт за пътниците до сръбската граница, съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на откриване на нов център за административно обслужване на граждани.

"В постоянен контакт сме с министъра на здравеопазването, първо ще бъдат извозени непълнолетните и малолетните лица, ще осигурим ескорт от страна на МВР, те ще бъдат предадени на границата на сръбските власти, които са организирали те да достигнат до домовете си безпрепятствено. След като приключват процесуално-следствените действия и пълнолетните ще бъдат по същия начин ескортирани до границата с полицейски ескорт и с превоз, осигурен от българската държава", допълни служебният министър.

Демерджиев каза, че данните за човешка грешка, предизвикала катастрофата, се потвърждават в хода на разследването. Пробата за алкохол и наркотици на шофьора е отрицателна.

Относно предвидения пакет от мерки за пътна безопасност Демерджиев съобщи, че той включва 13 мерки, ръководните кадри на полицията са запознати с тях на национално съвещание, което се проведе в петък. Основната цел е да се насити контролът с нови полицаи, които са обучени, за да могат да осъществяват контрол за движение по пътищата. Това са около 8500 служители. Засилване се предвижда на линейния контрол, който следи за всякакъв тип нарушение.

"Вярваме, че с прилагането на тази мерки ще намалеят пътните инциденти, очакваме те да намалеят видимо, осезаемо. Но много искам да се отбележи, че и този инцидент сега, и предходният във Велико Търново не се дължат на бездействие не полицията, на пътни условия, и в двата се касае за човешки грешки. Моля да бъдат разграничавани случаите, когато ние сме могли и не сме осъществили превенция, от тези, в които - независимо от мерките, няма как да предотвратим едно събитие", каза още служебният вътрешен министър.

Нов център за административни услуги

Новият център за административно обслужване се намира на бул. "Княгиня Мария Луиза" 91 и е създаден, за да намали потока пред другите и да привлече достатъчно граждани. Ще се следи каква е била натовареността предишния ден, за да избере всеки гражданин в кой център да отиде, съобразно неговата натовареност.

"Ще се стремим да отваряме още такива центрове, ще се стремим и да създаваме организация, с която в най-натовареният месец август да поемем потока, така че да не стават огромни опашки", допълни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови