Експеримент доказа: Изстрелът, убил граничния ни полицай, е дошъл през загражденията от турска страна

OFFNews 15 ноември 2022 в 12:13 1898 0

Даниел Цонков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Даниел Цонков

"Изстрелът, довел до смъртта на граничния полицай, е произведен директно срещу него по безспорен начин през загражденията от турска страна", заяви началникът на отдел "Криминалистика" в Националната следствена служба Даниел Цонков на брифинг. 

Проведен е следствен експеримент, като целта е била да се установи откъде са произведени изстрелите, тяхното направление и допълни цели, които да потвърдят първоначалните версии. Използвана е съвременна криминалистична техника и технически средства. 

Младши инспектор Петър Бъчваров беше убит на българо-турската граница през нощта на 7 срещу 8 ноември.

Експериментът е направен в района на 242-ра пирамида до село Голям Дервент, където беше убит Бъчваров. Не са се включили експерти от турска страна. В Турция бяха задържани двамата заподозрени за убийството, а местните власти обявиха, че те не са турски граждани. Служителите на МВР почетоха паметта на колегата си с вой на сирени в цялата страна.

"Граничният полицай е бил непосредствено до направения отвор в оградата, като след този изстрел са произведени още няколко изстрела към автомобила на "Гранична полиция". Стрелците са се изтеглили навътре към територията на Турция", допълни Цонков.

Когато са произведени изстрелите, куршумите са се раздробили на по-малки отсколки, като това е пречка да се потвърди с категоричност броя на изстрелите. 

Цонков добави, че по-скоро има директен изстрел срещу граничния полицай. Полицаят не е произвел изстрели, а е стрелял военнослужещият от Министерството на отбраната "по посока на стрелеца или стрелците". Изстрелът не е от упор. 

При преминаване на автомобила на "Гранична полиция" до ограда отворът е подминат, но загиналият полицай го е видял и се е върнал. Слязъл е от колата, доближил се е до отвора и тогава е стреляно по него. 

Оръжието се използва често от ловците. Може да се определи "най-общо казано като ловна пушка". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!