България иска от ЕС 130 млн. евро за опазване на границите си

OFFNews 11 март 2020 в 15:36 1512 0

България иска от Европейския съюз да й отпусне 130 млн. евро за опазване на границите й, съобщи шефът на МВР Младен Маринов пред депутатите от вътрешната комисия в парламента.

На заседанието в Брюксел на Съвета на вътрешните министри е имало спор каква позиция да заеме ЕС за действията на Турция. България е настояла да се търси политически диалог с Турция.

"Нямаме някакви сериозни увеличения на опитите за преминаване на границата. Бяха командировани допълнително сили от жандармерията и гранична полиция. На този етап не се налага да ползваме въоръжените сили по границата, но имаме такава готовност", каза Маринов.

Според него ситуацията е изключително тревожна на границата между Гърция и Турция. Тя е изненадваща, тъй като информацията за тези процеси са дошли късно. 

От думите на министъра се разбра, че най-тежко е положението на гръцката граница. "По нашите граници засега нещата са спокойни и това като че ли успокоява Европа. Комисията и Съветът по правосъдие и вътрешни работи излязоха с декларация. 700 млн. евро бе предложената финансова помощ за Гърция", допълни Маринов.

Министърът обяви още, че тепърва ще се търси произходът на 27 000 контрабандни маски, хванати при опит да се пресече нашата границата. След това ще се реши дали да бъдат използвани или унищожени.

Конфискуваните предпазни 20 000 маски за еднократна употреба, открити снощи в автомобил на ГКПП "Дунав мост" при Русе, са противопрахови, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова. 

"В документацията на маските е написано, че са противопрахови. Те не осигуряват защита от фини дисперсни частици, течни аерозоли, микроорганизми, ензими и радиационни частици", обясни д-р Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!