Арестуваха дясната ръка на Сретен Йосич в България

Юлиан Христов 29 декември 2011 в 09:17 4291 0

Сретен Йосич
Сретен Йосич

Хърватската полиция е арестувала на летището в Загреб 45-годишния Александър Пейич, който е сочен за дясна ръка на балканския наркотрафикант Сретен Йосич.

Мъжът е задържан с международната заповед за арест, издадена от сръбските власти.

Според хърватските полицейски власти Александър Пейич е отговарял за наркотрафика между България и Сърбия по времето, когато Йосич, познат и като Йоца Амстердама, живее в София. В йерархията Пейич започва като шофьор на Сретен Йоцич в началото на 90-те години, но по-късно става основен играч в наркотрафика между България и Сърбия.

Сретен Йосич е сочен за основния покровител на наркотрафика в България и Сърбия, като е контролирал канали от Азия за Европа. През 2002 година той е арестуван в София, където живее под чужда самоличност. До тогава Амстердама е издирван от холандската полиция и няколко други европейски държави за наркотрафик, пране на пари и убийството на трима австрийски полицаи.Смята се, че той е лично отговорен за 23 убийства, сред което и това на Поли Пантев на 9 март 2001 година в хотел „Сонеста“ на остров Аруба.

Името на Йосич се свързва и с убийството на Милчо Бонев-Бай Миле през 2004 година в столичен ресторант. Смята се, че убийството е било поръчано от Слободан Джурович-Кардинала, кум на Сретен Йосич. Причината била да се вземе бизнеса на Бай Миле с наркотици, оръжие и изпълнението на мокри поръчки. Също така поръчката била направена, защото Милчо Бонев не е попречил на екстрадирането на Йосич от България в Холандия.

По време на заседание по делото „Килърите“ на 25 ноември подсъдимият Васил Костов-Кеца даде потресаващи подробности около пребиваването на Сретен Йосич у нас. Според него високопоставени представители на силовата групировка СИК (чийто основател е Бай Миле) и Сретен Йосич събирали пари, за да направят настоящия премиер Бойко Борисов главен секретар в МВР и да му купят чин.

В момента 48-годишният Йоцич се намира в ареста в Белград. Срещу него е повдигнато обвинение за участие в убийството на хърватския разследващ журналист Иво Пуканич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови