Арестуваха 35-годишен мъж за строшения прозорец на Софийската синагога

OFFNews 21 януари 2019 в 19:18 3105 2

Снимка facebook.com/ShalomBulgariaOrganization

Столични полицаи задържаха 35-годишен мъж, заподозрян, че е строшил прозореца на Софийската синагога на 19 януари.

Мъжът е установен в хода на предприетите оперативно – издирвателни действия. Той е отведен в Трето РУ, където се изясняват мотивите за извършеното деяние, обявиха от пресцентъра на МВР.

Предстои доклад на материалите в Софийска районна прокуратура, съобщават още от полицията.

Инцидентът сам по себе си е изключително обезпокоителен, но пълното отсъствие на реакция от страна на минувачите по улицата е още по-притеснително, коментира вчера председателят на ОЕБ "Шалом" доц. д-р Александър Оскар.

Безопасността на хората от общността в момента е най-важна и ще работим заедно с органите на реда и компетентните институции в страната тя да бъде гарантирана. Не можем да се примирим, че в България езикът на омразата вече има физически прояви с директни посегателства върху еврейска комунална собственост, каза още доц. д-р Александър Оскар.

Днес Главното мюфтийство остро осъди посегателството над Централната Софийска синагога.

19 януари /шабат/ е специален за израелтяните, отбелязват от мюфтийството, изразяват безпокойство от случилото се и остро осъждат "този вандалски акт на нетърпимост и религиозна омраза към малцинствените религиозни общности."

Мюфтийството подчертава, че все още не са открити виновните за бруталното нападение срещу посетителите на джамията "Кадъ Сейфуллах Ефенди" /Баня башъ/, което се е случило на 21 май 2011 г.

Искрено се надяваме, че този път извършителят ще бъде открит и ще отговори пред съда за деянията си. Подобни вандалски прояви се случват не рядко, наливат масло в огъня и разрушават сериозно мира и спокойствието в Родината ни, категорични са от Главното мюфтийство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

21.01 2019 в 20:59

мУфтийството - добре. А БПЦ нещо да мъцне?

Или това е различна БПЦ, не като оня поп от 1940-те дето хванал младите бранници с бензин до синагогата и им провел такава пространна беседа за религиозната толерантност, че после дни наред не можели да ходят.