57-годишният мъж, който се бе барикадирал в "Овча купел", вече е в психиатрия

OFFNews 23 септември 2019 в 21:21 4503 1

57-годишният мъж, който се беше барикадирал в дома си в столичния квартал "Овча купел", е настанен в психиатрична клиника. Назначена е експертиза за здравословното му състояние.

Това съобщиха от Софийската районна прокуратура, информира БНТ. Ако заболяването шизофрения се потвърди, наказателното производство срещу мъжа ще бъде прекратено.

Разследването срещу 57-годишният мъж, който близо денонощие се беше барикадирал в дома си и изстреля два пълнителя, е за закана за убийство към шеф на охранителна фирма. В нея мъжът опитал да започне работа, но не получил мястото. 

Заради това решил да отмъсти, като първо пращал заплашителни SMS-и със закани за саморазправа, а в събота отишъл в офиса при шефа на фирмата, облечен в камуфлажни дрехи и въоръжен с газов пистолет, стана ясно от думите на директора на СДВР Георги Хаджиев. 

Газовото оръжие по закон е с уведомителен характер. Всеки пълнолетен гражданин, независимо дали е криминално проявен или има психично заболяване, може да притежава газово оръжие. Единственото задължение е при придобиване да бъде уведомено районното управление на МВР по местоживеене.

Криминалният психолог Калин Гайдаров е категоричен, че и за такъв тип оръжие притежателят му трябва минава през психотест.

Психолози на място са преценили момента, в който спецполицаите от отряд "Кобра" да влязат в дома на 57 годишния мъж и да избегнат риска от съпротива. 

Според Антон Златанов, зам.-директор на СДВР, мъжът се държал така, сякаш агресията му е отминала. Така са психиатричните заболявания - отключват се, заключват се и така, обясни Златанов. 

Ако съдебно-психиатричната експертиза потвърди заболяването му, прокуратурата ще поиска за мъжа принудително лечение в психиатрична клиника. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови