45 пожара бушуват в страната, но опасност за хората няма

Причините са бурният вятър, високите температури и човешката небрежност, обясни гл. комисар Николай Николов

OFFNews 10 август 2022 в 17:31 1140 0

Николов

Снимка БТА

Главен комисар Николай Николов

Страната е обхваната от пламъци. Само за днешния ден са регистрирани 74 горски и полски пожара, като 45 от тях продължават да горят. Но към момента опасност за населени места няма, обяви шефът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов.

Най-сериозно е положението с два пожара в югоизточна България - в област Хасково край Брягово, където горят над 1000 дка, и в Елховско, Ямболско, където в пламъци са 1000 дка пасища и млади борови насаждения. Там ситуацията е динамична, но и критична. Сериозен риск в района е бурният ураганен вятър, съчетан с високите температури и сухата растителност, а валежи се очакват чак в събота.

Локализирани са огнищата край Елшица и Црънча, а ситуацията с огнената стихия край старозагорското село Пъстрово е под контрол, отчете още Николов.

"Главната задача е да се ограничат опасностите по населените места, така че да няма жертви и пострадали. Към момента няма опасност за населените места", увери главният комисар.

Общо 450 пожарникари с 117 автомобила се борят с огнените стихии в различните части на страната. Помагат им над 100 горски служители, 45 доброволци и хеликоптери на Министерство на отбраната и едно военно мобилно формирование с техника.

От началото на месеца у нас са регистрирани 1661 пожара. Главен комисар Николай Николов призова хората да се въздържат да обработват стърнища.

"За много от пожарите има яснота. Тези предпоставки са сухо, ветровито време, с висока температура и човешката дейност. Говорим преди всичко за небрежност, самонадеяност и подценяване на обстановката", каза той.

Николай Николов обясни, че проблемът със свлачището в курорта Албена е от десетилетия, а отговорността е на местната власт, защото тя е наясно "какво трябва да се прави и какво не".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови