45-годишен българин плаши с бомби у нас от чужбина

OFFNews 13 януари 2018 в 11:13 7106 1

Директорът на СДВР Ивайло Иванов

45-годишен българин, който живее в страна от ЕС, е подал сигналите за бомба на летище София, в Народното събрание и в НДК. Всички сигнали са подадени от един и същи номер. 

Мъжът в момента не е на територията на страната, но тъй като все още не е задържан, не мога да кажа в коя страна се намира, разкри директорът на СДВР Ивайло Иванов. Той уточни, че фалшивите сигнали се подават от чужд мобилен оператор. Действаме с партньорските служби, допълни старши комисар Иванов.

По думите му авторът на сигналите има криминални регистрации у нас за шофиране след употреба на алкохол. Той е подавал фалшиви сигнали за бомби и в европейски институции, последният за ЕК, каза още Иванов. 

Той допълни, че всички служби в България са извършили множество оперативно-издирвателни операции. За момента е неясна мотивацията му за обажданията и може да е психически неуравновесен, разкри шефът на СДВР. От 2012 г. 45-годишният е подавал подобни сигнали за различни обществени обекти и институции – съд, прокуратура, частни хотели. 

Деянието е наказуемо и по чл.326 от НК и по Закона за ЕЕН112, като по НК е предвидено включително „лишаване от свобода“, а по Закона за ЕЕН, когато са мобилизирани службите за реагиране, е предвидена сериозна глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв., като е предвидено търсене и на обезщетение за причинените вреди и направените от службите разходи, уточни комисар Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!