25-годишна родилка и бебето й починаха в болницата във Велинград

Диана Варникова 29 декември 2022 в 16:17 8694 1

Архив

Снимка Болницата във Велинград

25-годишна родилка и бебето ѝ са починали в болницата във Велинград вчера въпреки тричасовите опити на екипи от отделенията по хирургия, анестезиология и акушеро-гинекологията в здравното заведение.

Жената е издъхнала при операция чрез секцио, като е развила рядък синдром. Родилката е от съседния град Ракитово и има и други две деца. Била е докарана от съпруга си в 4,30 ч. сутринта вчера, като според неговите твърдения, по това време в АГ-отделението не е имало дежурен лекар.

По време на бременността си 25-годишната родилка е посещавала консултациите за следене на термина и не е имала никакви оплаквания, твърди мъжът ѝ.

Той вече е подал жалба в полицията и по случая е образувано досъдебно производство. Направена е и аутопсия, която трябва да докаже причините, довели до леталния край на родилката и нероденото й трето дете.

„Всички предприети медицински дейности са извършени при спазване на алгоритмите и съобразно стандарти на съвременната медицинска практика“, коментират от общинската болница във Велинград, където вече са назначени проверки за смъртта на родилката от Ракитово и мъртвороденото ѝ бебе.

Окръжна прокуратура–Пазарджик наблюдава досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, вследствие на което на 28.12.2022 г. в МБАЛ „Велинград“ са починали родилка на 25 г. и новороденото й бебе – престъпление по чл.123 от Наказателния кодекс.

Под ръководството на Окръжна прокуратура–Пазарджик се извършват незабавни действия по разследването – разпити на свидетели, назначени са две комплексни съдебно-медицински експертизи, изискана е цялата медицинска документация и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови