18 хиляди лв. от глоби събра КАТ за два дни на Дунав мост-Русе

OFFNews 19 юни 2020 в 15:20 3258 0

Снимка Wikimedia

748 електронни фиша за неплатени глоби са връчени на ГКПП "Дунав мост" при Русе, а през ПОС-терминал на място са платени 256 глоби на стойност 17 920 лв. Това е равносметката за два дни от системата за административно-наказателна дейност на граничните пунктове в страната. 

Връчените 748 електронни фиша са на стойност 104 450 лв.

21 шофьори са се опитали да минат през границата или без книжка, или с прекратена регистрация на колата, или с натрупани глоби дори по 3000 лева, заяви началникът на сектор "Пътна полиция"-Русе гл. инспектор Михаил Манов, цитиран от бТВ.

Той допълни, че има водачи, които са неправоспособни и минават граничен контрол, или такива, които са лишени от право да управляват. В този случай се отнемат и регистрационните табели.

Контролът се осъществява съвместно от Гранична и Пътна полиция. Проверяват се леки коли, автобуси и тирове. Гишетата за напускане на България са в Гюргево, българските полицаи нямат право да налагат санкции на чужда територия. 

"Няма как на територията на друга държава да извършваме това нещо. Ако се наложи на някой гражданин да му бъде отнето свидетелство за управление, той ще бъде върнат на територията на България и тук съответно ще се предприемат действията, които предвижда законът", обясни директорът на Гранична полиция-Русе комисар Димитър Чорбаджиев.

В този случай водачът ще се конвоира с автомобила си до пункта в Русе, където ако има връчена, но незаплатена глоба, ще му бъде отнета книжката и ще му бъдат свалени регистрационните номера. 

Към момента на проверки подлежат само българските граждани. Очаква се в следващ етап да бъдат обхванати и чужденците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови