16 задържани у нас и в Испания, прали пари с криптовалута

OFFNews 12 май 2018 в 13:05 8213 1

16 души са задържани при международната полицейска операция ARTERO след съвместни действия на „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, Испанската национална полиция и Европол, съобщи МВР.

Акцията, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, е била срещу организирана престъпна група, занимавала се с трафик на наркотични вещества, изнудване, измами и пране на пари. В хода на разследването било установено, че групата се състои от испански, колумбийски, босненски и български граждани.

Средствата от престъпната дейност се легализирали чрез закупуването и продажба на благородни метали, посредством изградена мрежа от компании и банкови сметки на юридически лица, регистрирани на територията на ЕС.

В хода на съвместните действия станало ясно, че участниците в групата изградили и иновативен механизъм за „изпиране“ на паричните средства, придобити от престъпната дейност, чрез добиване и търгуване с криптовалути. 

При проведените полицейски действия на територията на България и Кралство Испания са открити множество фирмени и банкови документи, мобилни телефони, 40 кг злато, оръжия и боеприпаси. Иззети са още криптовалути, наркотични вещества, диаманти, лек автомобил, производния на изкуството. Запорирани са банкови сметки, движимо и недвижимо имущество.

Работа по случая продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

1

Azarael

12.05 2018 в 14:54

Много е близко до ума да се досети човек,
че щом в тази шайка от престъпници съставена
от колумбийци, испанци и босненци, са се подвизавали
и представители на НАШЕТО българско предателско племе:
Откъде би могла да изтече информация към полицията . . .