15 000 останаха без ток заради снега

Юлиан Христов 21 януари 2012 в 13:35 1690 0

Електрозахранване. Снимка: Лъчезар Вълев
Електрозахранване. Снимка: Лъчезар Вълев

Около 15 000 потребители на ЧЕЗ са останали без електричество, заради лошите метеорологични условия, съобщиха от компанията. Районите с проблеми в електрозахранването са предимно в Сандански, Гоце Делчев, Кресна, в София – област, Видинско, в Тетевен, Ловеч, Троян, Угърчин. Навсякъде са изпратени екипи за възстановяване на електричеството.

Заради обилния мокър сняг, падат дървета, които късат проводниците. Само в София 14 трафопоста останаха без електрозахранване, съобщиха от пресцентъра на МВР. На Витоша няколко хижи също останаха без ток, заради паднали дървета, които са скъсали електропроводници. От вчера на обед екипи на електроразпределителната компания разчиства падналите дървета и възстановява скъсаните проводници в парка.

Жълт код за потенциално опасни метеорологични явления е обявен на територията на 11 области в страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Код "жълто" е обявен за областите Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Сливен, Ямбол, Бургас, Хасково, Кърджали, Смолян. Там са възможни обилни снеговалежи и силен вятър. "Времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете", заявиха от НИМХ.

От днес е спрян износът на електрическа енергия от България, съобщиха от Електроенергийния системен оператор. Причините са стачните действия на миньорите от „Мини Марица-изток", ниските температури и нарасналото вътрешно потребление на електроенергия. Износът е спрян от 00.00 часа средно европейско време или - 01.00 часа българско време на 21 януари, съгласно заповед на министъра на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков.

С цел удължаване периода на работа и недопускане повреди по основното оборудване, са спрени 1000 мегавата мощности от централите в Маришкия басейн. Транзитните потоци на електроенергия през страната не са ограничавани.

Към 11.00 часа на 21 януари, в системата са включени два блока студен резерв на ТЕЦ „Варна”, които компенсират електроенергията, непроизведена от термичните централи на Маришкия басейн.

Потреблението на електроенергия е нормално за зимния сезон – 5850 мегавата бе към 11.00 часа. Очакваният пик в товара за 19.00 часа днес е 6 000 мегавата, а като цяло вътрешното потребление да достигне 124 млн. kWh електроенергия. За сравнение на 20 януари потреблението е било 133 млн. kWh.

До този момент, независимо от силния снеговалеж и вятър, няма аварии по преносната мрежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови