Прогноза: до началото на 2022 г. жертвите на COVID-19 в Европа ще надхвърлят половин милион

OFFNews 04 ноември 2021 в 14:33 869 0

Снимка Архив

Нарастващият брой на случаите на COVID-19 в Европа е "сериозен повод за загриженост" и регионът може да отчете още половин милион смъртни случаи до началото на следващата година, предупреди в четвъртък Световната здравна организация, съобщават Франс прес и Ройтерс.

Със 78 милиона случая в европейския регион на СЗО, който обхваща 53 страни и територии и включва няколко държави в Централна Азия, кумулативният брой на жертвите от коронавирус сега надвишава този в Югоизточна Азия, в региона на Източното Средиземноморие, Западния Тихи океан и Африка, взети заедно, казаха още международната здравна организация.

"Отново сме в епицентъра на пандемията, където бяхме преди една година", заяви на пресконференция регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге. Той отбеляза, че "текущият темп на предаване на инфекцията в 53-те страни от Европейския регион предизвиква сериозна загриженост".

Според "една надеждна прогноза" настоящата траектория на зараза ще означава "още половин милион смъртни случая от COVID-19 до февруари", добави Клуге.

Той посочи, че се наблюдава увеличението на заразените "във всички възрастови групи". Клуге обвини за нарастващия брой случаи "недостатъчното покритие с ваксинация" и "облекчаването на обществените здравни и социални противопидемични мерки".

Процентът на хоспитализация е по-висок в страни с по-ниски нива на ваксинация, каза той и добави, че мерки като тестване, проследяване, физическо дистанциране и използване на маски за лице все още са част от "арсенала" в борбата с вируса.

"Трябва да променим тактиката си - от реагиране на вълните на COVID-19, да предотвратим на първо място те да се случат“, каза Клуге.

Броят на новите случаи на ден нараства в продължение на близо шест последователни седмици в Европа, а броят на новите смъртни случаи на ден нараства малко повече от седем последователни седмици, с около 250 000 случая на заразени и 3600 смъртни случая на ден, според официалните данни на АФП.

През последните седем дни Русия е лидер с 8 162 смъртни случая, следвана от Украйна с 3 819 смъртни случая и Румъния с 3 100 смъртни случая, според данните по страни на АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !