Пфайзер иска разрешение за трета доза, в Израел ефикасността на ваксината намалява след 6 месеца

OFFNews 09 юли 2021 в 07:22 4846 0

Снимка Архив

Фармацевтичната компания Pfizer ще поиска американският регулатор да одобри трета, бустерна доза от ваксината й срещу COVID-19, съобщи АФП, цитирана от БНР. 

Причината е, че според първоначалните данни от тестове третата доза увеличава нивата на антителата срещу оригиналния щам на болестта и т. нар. Бета вариант 10 пъти. Очакванията са да има също толкова добри резултати срещу индийския вариант.

Фирмите планират да публикуват по-точни данни и да ги предоставят на американската Администрация по храните и лекарствата, Европейската агенция по лекарствата и други регулаторни органи. 

От „Пфайзер“ и „Бионтех“ смятат още, че наблюдаваният спад в ефикасността на ваксините в Израел след шест месеца показва, че поставянето на трета доза може да е необходимо в рамките на половин до една година след пълен цикъл на ваксинация.

Новината идва, след като Израел съобщи за спад на ефикасността на препарата от 94 на 64 процента в предотвратяване на инфекция и симптоматично протичане. Въпреки това ваксината остава 95% ефективна срещу тежко заболяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews