Благоевградска област е без COVID зони: няма ДКЦ, няма апаратура, няма специалисти

Не е ясно кой ще изписва безплатните лекарства на пациентите с домашно лечение

OFFNews 20 септември 2021 в 15:46 1880 0

Пациентите с COVID от област Благоевград няма да могат да се лекуват безплатно в домашни условия.

Причината е, че за да получат пари за медикаменти, заразените трябва да са преминали през преглед в COVID зона. В цялата област обаче няма разкрита такава, както и в още 7 области в страната, съобщи БНТ в неделя.

Около 50 са разкритите в страната COVID зони, като те са предимно в Диагностично-консултативни центрове. В област Благоевград обаче няма нито едно ДКЦ. Има медицински центрове, които трудно биха отговорили на условията за COVID зона.

"Някъде е проблемът с пространствата, на друго място е проблемът с апаратурата, на трето място - проблемът с кадрите", заяви д-р Георги Георгиев, председател на Българския лекарски съюз в Благоевград.

Именно липсата на медицински персонал е основната пречка за разкриване на COVID зони в областта, твърди д-р Георгиев.

"За да работи тази COVID зона в рамките на 12 часа, трябва да има поне няколко терапевта, поне специалисти с вътрешни болести или специалисти със съответния профил - инфекционисти, пулмолози. Ами няма, няма достатъчно кадри. Не трябва да говорим само за лекарите, трябва да говорим и за медицинските сестри, специалисти по здравни грижи, санитари, рентгенолози", допълни д-р Георги Георгиев.

Според жители на Благоевград безплатното лечение би било мотив хората да посетят лекар още при появата на първите симптоми на COVID.

"Повечето от пациентите нямат възможност да си закупят лекарствата и затова просто не се изследват, защото знаят колко скъпо ще им е лечението след това", смята жител на Благоевград.

Според д-р Георги Георгиев трябва да се обмислят и други варианти как пациентите с COVID да получават пари за лекарства.

"И в момента пациентите посещават личните лекари, посещават и специалистите с талони по каса за прегледи. Това също е един вариант тези лекарства да се изписват от тези хора и те да се дават безплатно на пациентите", каза още д-р Георги Георгиев, председател на Българския лекарски съюз в Благоевград.

Лекари от региона смятат, че има неясноти относно лечебния процес на пациентите в COVID зоните и по-специално по какъв начин те ще се наблюдават, за да се следи състоянието им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови