Светът пита Китай къде е Шуай Пън

OFFNews 22 ноември 2021 в 19:44 5103 4

Вече няколко дни светът се пита къде е и каква е съдбата на китайската тенисистка Шуай Пън. Тя изчезна внезапно, след като се оплака от сексуален тормоз от бившия вицепремиер на Китай Чжън Гаоли.

Официален коментар по темата от страна на китайските власти няма, а публикацията на Шуай Пън беше заличена в социалните медии. Случаят предизвика широк отзвук, тъй като тенисистката не е случайно име. 35-годишната спортистка е била финалистка на Откритото на Австралия, достигала е и до полуфиналите на “Ролан Гарос” и “Уимбълдън”. На двойки е печелила британския и френския турнири от Големия шлем и има зад гърба си участие в три олимпиади.

Тя се оплака от тормоза на 2 ноември в китайската социална мрежа Weibo. Публикацията й престоя половин час, след което беше премахната от администраторите.

Реакцията на официалните власти е типична за авторитарни режими - пълно игнориране на проблема и мълчание по темата. Обвиненият за насилник Чжън Гаоли в момента е на 70 години и не заема политическа длъжност, но Комунистическата партия на смята да разследва своя бивш най-висш чиновник. Всичко можеше да приключи набързо, ако тенисистката не беше буквално изчезнала. От 2 ноември насам единственото доказателство, че е жива стана електронно писмо до китайски вестник, в което се отрича от обвиненията.

Това изглежда нелепо в света, в който живеем. Шуай Пън е световна звезда, има много колеги и приятели по целия свят, които не са чували нищо от нея в последните седмици. Държавните медии в Китай лансират версията, че тя е добре и просто е решила да си почине. Започнаха да се публикуват нейни снимки, за които се твърди, че са актуални. Тя общува с желание с държавните медии, но игнорира всички останали.

Първите снимки, които трябваше да докажат, че тя е добре, бяха от стаята на тенисистката, пълна с плюшени играчки. След това се появи видео в Туитър от ресторант в Пекин. То беше публикувано от потребител, чиято последна активност е от 2019 година.

По принцип Туитър е забранен в Китай и явно публикацията е с цел пропаганда иначе как да си обясним, че човек, който от две години не публикува нищо изведнъж става свидетел на нещо, за което светът чака отговори. Пропагандната машина заработи на пълни обороти и в следващите дни Шуай Пен се “появи” на публични събития - раздаваше автографи на деца на тенис турнир.

От женската тенис асоциация не приеха за достатъчно доказателство това видео. Много спортисти и официални лица бият тревога и искат изясняване на ситуацията. От Белия дом изразиха “дълбоко безпокойство”. Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах е провел 30-минутен видеоразговор със спортистката, в който тя го е уверила, че е добре.

Случката отново активира борците за граждански и човешки права, които натъртиха, че нямат прогрес по темата за Китай. Те дори призоваха за бойкот на предстоящата зимна олимпиада в Пекин, което вече изглежда доста реална перспектива.

Франция, САЩ и Великобритания поискаха да им бъдат предоставени неоспорими доказателства за местонахождението на Шуай Пън. Номер 1 в мъжката ранглиста Новак Джокович пък смята, че не бива да се провеждат турнири в Китай докато ситуацията не бъде разрешена. Подобни мнения изразиха Роджър Федерер, Рафаел Надал и Серина Уилямс.

Всички чакат истински отговори и доказателства, че тенисистка е добре и не е била принуждавана за нищо, а не пропаганден шум.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

4

Bace7

23.11 2021 в 05:58

Поредната "борба за правата на човека" от страна на държава, която държи без съд и присъда над 150 отвлечени чужди граждани в Гуантанамо, Куба. Саудитите разчлениха журналист посред Истанбул, да сте чули щатските и брюкселски НПО-та да врякат напоследък?

1067

3

StinkingSonOf

23.11 2021 в 05:08

В затвора като всеки един, който си е надигнал главата.

23293

2

Стефан

23.11 2021 в 00:07

Тия верно взеха света за комикс за детската градина.
А къде е дъщерята на собственика на Хуавей? Отвлечена от американците, на територията на щатите?
Или това е друго?

11300

1

yoghurt

22.11 2021 в 21:57

Малко “ши нао” (кит. за промиване на мозъка), и ще бъде като нова!

 
X

Да помогнем на украинските деца!