Промените в НПК: Роднините няма да могат да се отказват от показанията си

OFFNews 16 октомври 2020 в 16:13 6189 1

Роднина, който веднъж е бил разпитван по дело и е дал показания срещу майка, баща, брат, сестра, деца, съпрузи, да няма право по-късно да се откаже от думите си. Аргументът за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, предложен от прокуратурата, е, че "възможността свидетел да обезсилва доброволно дадени от него показания противоречи на принципа за разкриване на обективната истина".

Това е едно от предложенията за изменения в НПК, който вече е изпратен за обсъждане в парламента. Ден по-рано главният прокурор обеща пред депутатите да им предложи поправки в нередактирания от години кодекс. С тях държавното обвинение се надява да намали формализма при делата и да облекчи сегашните тежки и тромави процедури.

Друго важна промяна е предложението решенията по наказателни дела да могат да се обжалват пред Върховния касационен съд (ВКС) само по изключение. Така според предложенията ще се "постигне процесуална икономия и по-бърза реализация на наказателна репресия". 

Това означава, че върховните съдии ще се произнасят само ако първите две инстанции не са били на една позиция и например първата е чела осъдителна, а втората – оправдателна присъда. Ако има единодушие и апелативният съд потвърди с решение присъдата на окръжния съд, тo няма да подлежи на касационна проверка.

Връщането на дело на прокурора да е възможно само когато установените нови фактически положения налагат съществено изменение на обвинението, предвиждат още промените. Това ще се преценява във всеки отделен случай от решаващия орган в наказателното производство.

Любопитен елемент е, че се удължава срокът за използване на специални разузнавателни средства при извършване на тежки умишлени престъпления. Досега срокът за използване на СРС е до 2 месеца с възможност за удължаване до не повече от 6 месеца.

От прокуратурата обаче смятат, че по делата срещу организирани престъпни групи първоначалният срок трябва да е до 4 месеца с възможност за удължаване до 12 месеца, а за служител под прикритие – до 6 месеца с възможност да бъде удължено използването на СРС до 18 месеца.

"Мотиви за това се извеждат от спецификите на дейността на организираните престъпни групи и от необходимия по-дълъг период от време за проследяването им, а за агентите под прикритие - и от продължителния период от време за инфилтриране в престъпната група и създаване на отношения на доверие", аргументират се от прокуратурата. 

Според държавното обвинение българският наказателен процес е прекалено формален и има високи изисквания за доказване на престъплението. Даден е пример от Франция, където прокурорите употребяват по-общи термини като: "счита, че", "прецени, че", вместо изискването българският обвинител да е "убеден". Затова се предлага заместването на "убеден" с "когато намери", че са събрани доказателства.

За да се дисциплинират разследващите, се предлага отмяна на разпоредбата, според която доказателства, събрани извън срока на разследването, да нямат стойност пред съда.

Предлага се още военните съдилища да поемат случаите, свързани с нарушения на служители на МВР, ДАНС, ГДИН и ГДО при правосъдното министерство. Мотивът е, че резултатите от предходните години сочели неефективност по преписки и дела за престъпления, извършени от тези лица, както и отводи на прокурори, работещи в един район със служители на МВР.  

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

1

Пенчо бре

19.10 2020 в 13:36

"За да се дисциплинират разследващите, се предлага отмяна на разпоредбата, според която доказателства, събрани извън срока на разследването, да нямат стойност пред съда."

Доста време ми трябваше да разбера изречението и ми се струва нелогично. Ще се опитам да "разчленя" изречението:
Има разпоредба за това, че доказателство, събрано извън срока на разследването, няма стойност пред съда. Значи трябва да се събират доказателства в срока на разследването. Не виждам, как отмяната на такава разпоредба ще дисциплинира разследващите. По-скоро ще ги разхайти, да си събират доказателства, когато си искат.