Зеленски призова украинците за оперативна тишина. Контраразузнаването разследва изтичането на военни планове

Красимир Крумов 12 август 2022 в 10:38 8969 4

Володимир Зеленски

Снимка Офис на президента на Украйна

Володимир Зеленски

С призив към оперативна тишина и сдържаност при изявления на военни теми, касаещи целите и тактиката на Украйна във войната срещу руския окупатор, излезе в ежедневното си обръщение към украинския народ президентът Володимир Зеленски. Насочен по принцип като цяло към нацията, този фрагмент от изявлението му беше адресирано повече към високопоставените представители на властта, които ентусиазирани през последните дни коментират в интервюта и социални мрежи плановете на Киев за следващия етап на войната.

„Искам да отбележа нещо важно за всички представители на държавната и местната власти, военната сфера, които коментират събитията на фронта, отбранителните замисли на командването, подготовката на конкретни операции и т. н. Общото правило е просто: Войната не е време за суетност и гръмки изявления.“ – заяви Зеленски.

По думите на украинския държавен глава колкото по-малко конкретни детайли се „озвучават“ за отбранителните планове на Украйна, толкова по-добре ще е за реализацията им.

„Ако вие искате да оставете след себе си ярки заглавия, това е друга работа, откровено безотговорна. Ако искате да победим и искате победа за Украйна, това е друго, и трябва да чувствате своята отговорност за всяка казана дума за това, какво подготвя нашата държава за отбраната си или контранастъплението.“ – подчерта президентът Зеленски.

Видимото раздразнение на Володимир Зеленски идва на фона на заявлението на заместник-министъра на отбраната Ана Маляр от четвъртък, според което Службата за сигурност на Украйна разследва изтичане на информация за плановете на ВСУ, която е станала заради изявление в „интервю на военен с висок чин за известно издание.“

Маляр не назова директно за кого става въпрос, но съвсем наскоро интернет изданието РБК Украйна публикува интервю с генерал Дмитрий Марченко, в което той коментира ударите на ВСУ по моста на Каховската ВЕЦ, възможното настъпление към Херсон и отново засегна темата за важността на удара по моста, съединяващ Крим с Русия. Според изданието „Бабел“ правоохранителните органи разследват именно интервюто на Марченко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови