Зара Ръдърфорд счупи рекорда. Ето какво разказа българинът, сбъднал мечтата ѝ

OFFNews 21 януари 2022 в 19:59 3162 0

Снимка https://www.facebook.com/Novastranica.bg

Само на 19 години Зара Ръдърфорд успя да подобри световния рекорд за най-младата жена направила околосветско пътешествие сама и то не с какво да е, а с ултралек самолет. 

Белгийката започна своето приключение, включващо 60 спирки, на 18 август 2021 г. от Кортрейк-Вевелгем, Белгия. То отне по-дълго от планираното - 5 вместо 3 месеца, заради неблагоприятните метереологични условия. По време на пътуването тя прекара един месец в Ном, Аляска, и 41 дни в Русия. 

След като вчера се приземи отново Кортрейк-Вевелгем и счупи световния рекорд, тя заяви, че се чувства изключително щастлива, че се е отправила на това приключение, прелитайки близо 51 хил. километра. 

Зара имаше мечта и успя да я сбъдне. Но за да я реализира, тя се нуждаеше от финансиране. Потенциалните спонсори обаче не приемаха нейното предложение насериозно. Вероятно преценяваха, че това дете може да се откаже още в първия ден при полета си над Ламанша веднага щом самолетчето ѝ бъде „ударено“ от безмилостното въздушно течение. Дори и най-богатата корпорация не би инвестирала с лека ръка шестцифрена сума в долари в този луд проект. Но тогава се появява българинът Димитър Димитров, който повярвал в нейната идея, а фирмата му ICDSoft става основен спонсор на полета.

След като Ръдърфорд подобри световния рекорд вчера, Димитров похвали постижението й във Фейсбук. Получих много въпроси как съм знаел, че това младо момиче наистина ще успее да подобри рекорда, като се има предвид, че има сравнително малък опит с летенето, написа той. 

А ето какво разказа Димитров:

"Когато видях Зара по новинитe в края на юли тя търсеше основен спонсор за своето приключение. Това което видях беше чиста млада душа, която искаше да лети - буквално и преносно. Напомни ми за себе си, когато бях на нейните години. Имах чувството, че я познавам от 19 години, или дори 52. 

Съобщението на Зара към света е да окуражи момичетата и младите жени да преследват мечтите си и и да насърчава авиацията и кариерите, свързани със STEM (наука, технологии, инженерство, математика). Самият рекорд не беше основната ѝ цел. Това беше просто нейният начин да привлече вниманието - като предприеме нещо смело и дори опасно - летейки сама по света в малък самолет.

Аз открих света на авиацията на 15, когато започнах да скачам с парашут. Също така летенето е едно от хобитата ми. Знам как тези дейности са повлияли на личностното ми развитие, като са изградили чувство за отговорност и решителност. Авиационните спортове също ме научиха колко е важно да бъда аналитичен във всичко, което правя. Тези неща ми помогнаха в живота и най-вече в собствения ми бизнес. Искам да има повече млади хора, които практикуват авиационни спортове. Ето затова, без никакво съмнение, се почувствах задължен и се обадих на Зара и я подкрепих, веднага щом разбрах за мечтата й.  

Това, което зара постигна и преживя през последните месеци е невероятно. Горд съм, че компанията ми е част от това. Имах шанса да се запосная с нея преди седмица, когато тя се отби в София, домът на ICDSoft. Тя искаше да чуе моята история пкой съм аз, как съм успял да основа и да управлявам ICDSoft вече 20 години, което е повече от годините, на които е тя. Тогава тя разбра, че дължа успеха си на факта, че бях избрал пътя на авиацията и STEM отрано.

Зара вече знаеше, че е поела правилния път. Порасналите момичета и момчета като Зара измислят, управляват, влияят, проектират и изграждат, командват, пишат бестселъри, обучават учениците, лекуват, служат с чест, покоряват Пространството, стават доброволци.

Вчера разговарях с г-н Сам Ръдърфорд - бащата на Зара. През изминалите месеци свикнахме да провеждаме разговори всеки ден. Този път аз започнах видео разговора. Тогава Сам ми представи Мак - братът на Зара. Той е на 16 и също обича да лети. Отново се случи същото нещо, когато го видях: отново имах усещането, че го познавам от 16 години, или 52. Разговарях за кратко с него и той каза, че иска да счупи същия рекорд като сестра си. Единственият ми въпрос беше "Какво послание искаш да отправиш на света в 15-те минути слава, които ще имаш?

Мак отговори: „Искам да намеря ярки млади момичета и момчета, които са измислили или създали полезни неща и да ги поставят под светлината на прожекторите. Те го заслужават. "

Леле! Момче! Мога ли да бъда част от това? (Забравих реалната си възраст, а говореше 16-годишният Димитър)

- Разбира се! - Мак се усмихна учтиво.

- Тогава да го направим! (понижих гласа си конспираторно) Не е нужно да търсите спонсори. Имаме парите.

Сега официално за света: Мак Ръдърфорд, на 16, пилот, е готов да подобри световния рекорд за най-младият човек, летял сам около света. Пътуването му ще започне през март от София, България, домът на неговия основен и единствен спонсор, ICDSoft. "

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови