Турция "подаде ръка за мир" с бомби по кюрдите в Сирия (видео)

OFFNews 20 януари 2018 в 18:03 6242 0

Турция 'подаде ръка за мир' с бомби по кюрдите в Сирия (видео)

Турция започна военна операция в Сирия, която кръсти "Маслинова клонка". Операцията, чието име трябва да символизира подаването на ръка за мир, е насочена срещу кюрдските Сили за защита на народа (СЗН).

Командването на въоръжените сили на Турция обяви, че операцията е започнала официално в 16.00 часа българско време и че целта ѝ е гарантиране на сигурността на турската граница и стабилността в целия близкоизточен регион, съобщава БНР.

Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че в операцията участват и бойни самолети, които са бомбардирали позиции на кюрдите в района на Африн в сирийската провинция Алепо.

Анадолската агенция съобщи, че натам напредват сухопътни сили на подкрепяната от Анкара Свободна сирийска армия.

Сирийската кюрдска милиция потвърди (СЗН), че турски военни самолети са бомбардирали северозападния сирийски град Африн и няколко села в района, предаде Ройтерс.

При въздушните удари са били ранени хора, но засега не е ясно точно колко, каза говорител на СЗН. Той отбеляза, че засега няма сблъсъци между турски военни и кюрдски бойци, а "само престрелки" в покрайнините на окръг Африн.

По-рано високопоставен представител на турските власти съобщи, че военни самолети на страната са поразили позиции на подкрепяните от Съединените щати СЗН в Африн днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови