Най-тихата Нова година: само Нова Зеландия се сбогува шумно с 2020-а, в почти целия свят тържествата са отменени

OFFNews 31 декември 2020 в 17:18 3912 0

Най-тихата Нова година. Това определение на германския здравен министър за собствената му страна може да се приложи към почти целия свят, след като на практика навсякъде тържествата бяха отменени заради COVID-19, полицаи патрулират по улиците, за да предотвратят масови събирания и бяха въведени строги ограничения. Изключение е Нова Зеландия, която, преборила пандемията, отбеляза настъпването на 2021-ва шумно, с почти шестминутно шоу с фойерверки.

2021 г. настъпи първо в някои тихоокеански острови. Кирибати и Самоа я посрещнаха в 10 ч. по Гринуич (12 ч. българско време) на 31 декември. В Нова Зеландия тя дойде в 11 ч. по Гринуич (13 ч. българско време). Изолираната островна страна на практика овладя коронавирусната епидемия на своя територия и нейните жители могат да празнуват без почти никакви ограничителни мерки. Почти шестминутно шоу с фойерверки беше организирано в най-големия новозеландски град Окланд - едно от малкото места по света, където са разрешени масовите събирания.

Отиващата си 2020 г. премина под знака на пандемията от новия коронавирус, която причини смъртта на над 1,8 милиона души по света и зарази над 81 милиона.

Сидни, най-многолюдният австралийски град, посрещна 2021 г. в 13 ч. по Гринуич (15 ч. българско време). Прочутата новогодишна заря в местния залив се състоя почти без публика заради рестрикциите, след като наскоро в северната част на града бе открито огнище на коронавирус с около 150 случая.

Публичните събирания бяха отменени в Ню Йорк, тържествата в Европа са на практика заглушени, пише Би Би Си. Франция мобилизира над 100 хил. полицаи, които да не позволят провеждането на партита и въведе нощен час в новогодишната нощ. В страната ще има осезаемо полицейско присъствие от 20 ч, когато започва вечерният час. В столицата Париж половината линии на метрото няма да работят.

В Англия, където новият щам на коронавируса се разпространява бързо, също има строги ограничения. 20 милиона души са призовани от премиера да си останат у дома. „Това означава да не се срещате с приятели или със семейството си на закрито, освен ако членовете му не живеят в същото домакинство, и да избягвате големи събирания от какъвто и да е вид“, обясни Борис Джонсън. Полицията в Лондон е на крак, за да предотвратява големи събирания и да предупреждава хората да празнуват Нова година в собствените си домове.

Германия е практически под карантина до 10 януари. Правителството забрани продажбата на фойерверки и наложи ограничения на броя хора, които могат да се събират на публично място. Здравният министър Йенс Шпан заяви, че страната ще прекара „най-тихата Нова година“, откакто се помни.

Нидерлания също е под карантина, която ще продължи до 19 януари. 

Турция ще започне четиридневна карантина в навечерието на Нова година.

В Китай ежегодното новогодишно светлинно шоу в столицата Пекин беше отменено.

Япония отмени традиционното си новогодишно събитие, на което император Нарухито и други членове на императорското семейство поздравяват сънародниците си.

В Индия – в Делхи и още няколко града – е въведен нощен час, има и други ограничения, които да попречат на новогодишни събирания.

У нас новогодишният концерт в София бе отменен, но все пак ще има заря, макар и без публика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews