Полицията в Мианма блокира големите градове заради протестите

OFFNews 27 февруари 2021 в 11:49 1600 0

Снимка БТА/AP

Полицията в Мианма разположи рано днес свои сили в двата най-големи града на страната, Янгон и Мандалай, за да затрудни протестните прояви срещу военния преврат, предаде Асошиейтед прес.

Кризата в Мианма вчера претърпя драматичен развой, след като посланикът на страната в ООН, на специална сесия на общото събрание на организацията, заяви, че остава лоялен на отстранената от военните лидерка Аун Сан Су Чжи и призова международната общност да окаже натиск върху армията да предаде властта.

В Янгон и Мандалай, където всеки ден има демонстрации срещу военния преврат в Мианма, имаше арести. Полицията прилага заповедите на военния съвет, управляващ Мианма, да не бъдат допускани събирания на едно място на петима и повече души.

В много други градове на Мианма също се провеждат демонстрации срещу преврата, извършен на 1 февруари.
Превратът нанесе удар на крехкото развитие на демокрацията в Мианма след пет десетилетия на военно управление.

Партията на Су Чжи убедително спечели парламентарните избори в страната ноември и се очакваше да сформира правителство за нов управленски мандат, но армията блокира работата на парламента и задържа Су Чжи и високопоставени членове на нейното правителство, припомня Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки