Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Китай приел спорния закон, ограничаващ свободата на Хонконг

OFFNews 30 юни 2020 в 09:31 2746 0

Китай е приел спорния закон за националната сигурност, който му дава нови правомощия над Хонконг и ограничава свободата на специалния административен район, съобщава Би Би Си, като се позовава на собствени източници. Това се случва след месеци протести срещу опитите за ограничаване на свободите в Хонконг от Китай, които бяха потушавани със сила.

В отговор на масовите гневни демонстрации миналия месец Китай прие закон, с който криминализира "подкопаването" на властта и протестите. Според опозицията, държави и организации, включително САЩ, ЕС, Г-7, законът ограничава автономията на Хонконг. 

Законът цели да смаже всеки "сепаратизъм", "тероризъм", "подривна дейност" и "таен сговор с външни или чуждестранни сили" и да върне стабилността в бившата британска колония, която миналата година беше арена на масови протести срещу централната власт.

Противниците на закона се опасяват, че той ще послужи за задушаване на всяка проява на несъгласие с властите и ще погребе автономията и свободите, с които се ползват жителите на Хонконг.

Текстът бе подготвен само за шест седмици. Точното му съдържание е неизвестно за живеещите в Хонконг близо 7,5 милиона души. Той заобикаля и местния законодателен съвет, отбелязва Ройтерс.

Няма официално потвърждение дали Китай наистина е одобрил закона. На седмичната си пресконференция вчера сутринта ръководещата изпълнителната власт в Хонконг Кари Лам заобиколи въпроса с думите: "Мисля, че в този момент не е подходящо да коментирам въпросите, свързани със закона за националната сигурност".

В отговор на действията на Китай САЩ прекрати износа си на отбранителна техника за Хонконг, считано от днес, и обмисля още ограничения върху търговията с територията, заяви американският държавен секретар Майк Помпео.

"Решението на Китайската комунистическа партия да отнеме свободите на Хонконг накара правителството на президента Тръмп да преразгледа политиката си към територията", обясни той и допълни, че САЩ ще предприемат стъпки за прекратяване на износа на технологии с двойно предназначение (гражданско и военно) за територията. Мотивът според Помпео: защита на националната сигурност. 

Миналата година Държавният департамент на САЩ одобри отбранителна техника и услуги за хонконгското правителство на стойност около $2,4 милиона. Вече е доставена техника и услуги за $1,4 млн. След изявлението на Помпео министърът на търговията Уилбър Рос обяви, че се преустановяват също регулациите, които осигуряват преференциално отношение към Хонконг в сравнение с Китай, в това число при предоставянето на изключения в лицензите за износ.

Хонконг е една от най-силно развитите икономически зони в света. До 1997 г. полуостровът бе британско владение, а след това бе върнат на Китай. В момента има статут на специален административен район на Китай с висока степен на самоуправление, без отбраната и външната политика. Пекин е гарантирал, че до 2047 г. няма да се променя социално-икономическата система на територията, тя ще има свободно пристанище, отделна митница и ще остане международен финансов център със собствена валутна система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!