Китай криминализира протестите срещу властта

OFFNews 28 май 2020 в 20:56 3301 1

Китай прие закон, който криминализира подкопаването на властта и протестите. По този начин много по-лесно демонстранти ще бъдат обявявани за извършители на престъпления и лесно ще бъдат пращани в затвора, пише Би Би Си.

Според някои държави законът ограничава автономията на Хонконг. Народното събрание в Пекин обаче гласува единодушно Законът за националната сигурност. 

САЩ, Великобритания, Австралия и Канада отново осъдиха закона. Ходът на Китай да наложи новия закон по време на глобална пандемия рискува да подкопае доверието в правителствата и международното сътрудничество, казаха страните.

Китай обаче отхвърля чуждестранната критика. Законът, одобрен от китайския парламент в четвъртък, вече предизвика нова вълна от протести срещу континенталната част в Хонконг.

Обединеното кралство заяви, че правата за виза за 300 000 задгранични граждани на Обединеното кралство в Хонконг ще бъдат разширени в "път към бъдещо гражданство", ако Китай не прекрати своите планове за закон за сигурността. Директното налагане на закона за сигурността от Пекин, а не чрез собствените институции на Хонконг, би "ограничило свободите на хората" и "ще разруши автономията на административни район и системата, която го направи толкова проспериращ", се казва в изявлението.

САЩ и техните съюзници настояват Китай да работи с правителството на Хонконг и хората да намерят "взаимно приемливо решение".

В друга реакция Япония заяви, че Хонконг е "изключително важен партньор" и че демокрацията и стабилността там трябва да се поддържат.

Китайският парламент подкрепи законодателството в областта на сигурността, което би направило престъпление подкопаването на авторитета на Пекин в Хонконг.

Подробности за това какво ще включва законът все още не са ясни. Предстои той да влезе в сила преди септември.

Китайското външно министерство заяви, че е категорично против и опроверга твърдението на Помпео, че Хонконг е загубил автономията си и призова САЩ "незабавно да спрат да се месят" във вътрешните работи на страната. Министерството определи критиките на Съединените щати "крайно властни, неразумни и безсрамни".

Лидерът на Хонконг Кари Лам отрече законът да ограничава правата на живеещите в Хонконг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

152

1

Socerez

28.05 2020 в 21:11

Ами в раша арестуват журналисти след 10 сек. протест, в китай забраняват протести.... комунета, сър! Всякакви отношения трябва да се прекъснат с тези държави, които се управляват от тоталитарни властници като в посочените две!