Кисинджър: Световният ред се разпада, САЩ да се готвят за глобална дестабилизация

OFFNews 26 януари 2018 в 22:02 23968 12

Снимка EPA

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди членовете на американския Сенат, че световният ред се разпада, а САЩ трябва да се подготвят за глобална дестабилизация. 

"Международната ситуация, с която САЩ се сблъскват, е без прецедент", заяви Кисинджър пред "Старс енд страйпс".

По думите му не става въпрос за случайни и индивидуални кризи на различни места по света, а за системен провал на световния ред.

Кисинджър посочи, че САЩ се сблъскват със краткосрочната заплаха от страна на оръжейните програми на Северна Корея и със средносрочните заплахи от разширяващите се конфликти в Близкия изток и засилващи се предизвикателства за настоящия световен ред.

В същото време според него САЩ вече изостават по отношение на развитието на „оръжията на бъдещето“ като изкуствения интелект например.

„Надвисващото разпадане на световния ред се засилва през последните две десетилетия. Традиционните белези на противопоставянето на великите сили се завръщат. Това, което усложнява тази динамика, е скоростта на развитието на технологиите, чийто необикновен прогрес заплашва да задмине нашето стратегическо и морално въображение. Той създава нов потенциал за действително катастрофални сблъсъци между нациите“, смята Кисинджър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11599

12

Ivaylo Radulov

27.01 2018 в 11:40

Има истини в това което е заявил , но е преувеличил , може би за да индикира по-скора реакция... Инак сблъсък няма да има...

23293

4

Стефан

26.01 2018 в 23:30

А, не знам, не знам. Това, че някой смята руснаците, русофилите, или нещо друго свързано с тях, за синоними на "сапиенс", носителство на елементарен здрав разум, или изобщо на човешко приличие, си е негов проблем. Щом пък и се асоциира с обратното:)
 
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче