Испания пусна от ареста шестима каталунски политици

OFFNews 04 декември 2017 в 22:02 1886 0

Снимка Reuters

Испанските власти освободиха от ареста шестима каталунски политици.

Те бяха освободени под гаранция от по 100 000 евро на човек.

Шестимата бивши министри - четирима мъже и две жени, досега се намираха в затвори край Мадрид, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Срещу шестимата продължава да се води разследване за възможни обвинения в бунт, противодържавна дейност и незаконно присвояване във връзка с обявяването на независимост на Каталуния от областния парламент през октомври.

Върховният съд постанови, че други четирима членове на движението за независимост на Каталуния трябва да останат в ареста без право на гаранция. Сред тях е бившият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас.

Освободените политици не направиха изявления за медиите.

Очаква се те да пътуват за Каталуния и да се включат в кампанията за областните избори, свикани от испанското правителство за 21 декември.

В същото време днес белгийският съд отложи за 14 декември окончателното заседание, на което трябва да стане ясно дали уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон и няколко бивши министри от екипа му ще бъдат предадени на Испания.

Пучдемон и бившите министри са в Белгия от 30 октомври, а са под наблюдение от 5 ноември, когато се предадоха на властите след заповедта за арест и бяха освободени с мярка подписка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови