Галопиращи цени в Турция: растат най-бързо от 24 години насам

OFFNews 04 юли 2022 в 15:34 1737 0

На пазар в Истанбул, 30 април 2022 г.

Снимка Getty Images

На пазар в Истанбул, 30 април 2022 г.

Цените в Турция растат най-бързо от 24 години насам. Инфлацията достигна 78,62% през юни, предава Би Би Си.

Транспортните разходи и жилищата отбелязаха едни от най-резките увеличения на цените. Ситуацията влоши войната в Украйна.

Инфлацията се повиши рязко след миналата година, когато турският президент намали лихвените проценти, за да се опита да стимулира икономиката. Обикновено държавите увеличават лихвените проценти в опит да охладят инфлацията. Но президентът Реджеп Тайип Ердоган определи лихвените проценти като "майка и баща на всяко зло" и използва по-нестандартна политика, за да се опита да потисне цените, включително да се намеси на валутните пазари.

Миналогодишното намаляване на лихвените проценти от 19% на 14% доведе до спад в стойността на турската лира, което означава, че вносът на стоки от чужбина струва по-скъпо на страната.

Според последните данни за инфлацията разходите за транспорт са се увеличили най-много - със 123% през изминалата година.

Храната и безалкохолните напитки са близо до нея с увеличение на цените от 94%, докато разходите за обзавеждане и домашно оборудване са се увеличили с 81%.

Общата инфлация е най-високата от септември 1998 г. насам, когато годишната инфлация достигна 80,4% и Турция се бореше да сложи край на десетилетието на хронично висока инфлация.

"Никога досега не съм преживявал подобен сезон", казва хотелиерът Волкан Йорулмаз, генерален мениджър на ваканционен клуб "Кемер" в Анталия. "Не мога да планирам разходите си, защото разходите се променят от ден на ден. Концепцията "ол инклузив" вече не е устойчива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки