Ден по ден. 100 дни война в Украйна

Красимир Крумов 03 юни 2022 в 12:22 5735 6

Войната в Украйна

Снимка Слово i Дiло

100 дни от началото на войната в Украйна.

Ден 1. В 5.00 сутринта местно време на 24 февруари без обявяване на война части на Въоръжените сили на Руската федерация нахлуват на територията на Украйна. Атакувани са всички големи градове. Улиците и булевардите на Киев са задръстени от хора, опитващи се да напуснат столицата. Президентът на Русия Владимир Путин нарича нахлуването „специална военна операция“.

Ден 2. Руската армия достига до северния квартал на Киев Оболон. Украински десантници взривяват моста на река Тетерев, за да спрат марша на руските колони към столицата. Руснаците са изненадани от бавния ход на настъплението, няма нито един превзет град. Хората изчезват от улиците на Киев, от рафтовете на магазините – всички стоки. Украинските медии разказват за героичната смърт на защитниците на Змийския остров, светът чува фразата „Русский военный корабль, иди на х*й!“. Министър-председателят на България Кирил Петков: "Въпрос на дни е Украйна да падне, но ЕС няма да допусне агресията на Русия да остане ненаказана."

Ден 3. Руски части влизат от територията на Беларус в Украйна и окупират района на атомната електроцентрала в Чернобил. Атака на Киев от Северозапад и Изток. Володимир Зеленски отказва предложението на САЩ за евакуация от столицата. Русия бомбардира Мариупол, Суми, Харков. Москва изпраща срещу населението на православна Украйна мюсюлманските главорези на Рамзан Кадиров. Спира метрото в Киев, метростанциите се превръщат в бомбоубежища. Бившият премиер Бойко Борисов обявява от семинар в Хисаря: Конфликтът в Украйна ще премине в гражданска война.

Ден 4. Сателитни снимки показват 5-километров руски конвой на път за Киев. ЕС затваря въздушното пространство на страните членки за руснаците. Брюксел за първи път обявява, че ще финансира общоевропейски доставки на оръжие за Украйна. Швеция ще изпрати на Киев противотанково въоръжение. Москва плаши шведите с военни последици, ако влязат в НАТО.

Ден 5. В Киев са изпратени бойци на Частната военна компания „Вагнер“ с мисия да елиминират президента на Украйна Володимир Зеленски. Защитниците на Змийския остров не са загинали, пленени са. Макрон звъни на Путин и му казва да спре войната. Вечерта Русия удря по Киев с ракета Искандер.

Ден 6. 70 души загиват при обстрел на украинска военна база между Суми и Харков. 10 цивилни са убити при попадение на руска ракета на „Площада на свободата“ в Харков. Уцелена е телевизионната кула в Киев, 5 убити. Над 500 хиляди украинци са напуснали страната си, бягайки от войната, болшинството са приети в Полша. Алфа Рисърч: „63% от българите одобряват европейските санкции срещу Русия и помощта за Украйна“. Президентът Румен Радев: "Нахлуването на руската армия в Украйна е братоубийствена, срамна война".

Ден 7. Сваленият по време на „Майдана“ бивш президент Виктор Янукович е доставен от руснаците в Минск Кремъл се готви да го обяви за президент на Украйна. Китайски представители са провели разговори в Москва и са молили Русия да изчака с войната до завършването на Зимната олимпиада в Пекин. Русия спира „Ехото на Москва“, блокиран е и телевизионният канал „Дождь“.

Ден 8. Руските сили заемат Херсон. Не спира унищожителният обстрел на Мариупол. Градът е заплашен от хуманитарна катастрофа. Спряна е руската атака към Киев. Украйна си връща Буча. Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова сравнява войната в Украйна с освобождението на България: "По-голямата част от моите сънародници възприемат събитията в Украйна по същия начин както и преди 144 години - като справедливи, отдавна належащи действия за защита на жителите на Донбас от нацисткия киевски режим. Безразборно убиващ населението в продължение на 8 години".

Ден 9. Руски снаряди падат върху Запорожката АЕЦ. Зеленски моли НАТО да затвори небето над Украйна.

Ден 10. В украинската териториална отбрана се включват доброволци от Беларус.

Ден 11. Майка загива с двете си деца на улицата в Ирпен по време на евакуация от града. Демонстрации срещу войната в цяла Русия. В 69 града са арестувани 5 хиляди души.

Ден 12. Руските сили се прегрупират за нова атака срещу Киев. ЕС се съгласява да започне разговори за приемането в съюза на Украйна, Грузия и Молдова.

Ден 13. Руски вицепремиер заплашва Европа със спиране на газа. Руският патриарх Кирил обяснява, че войната в Украйна е срещу тези, които подкрепят гейовете. Край Харков е убит ген. Виталий Герасимов, командир на 41-а армия.

Ден 14. Украйна е трябвало да бъде бомбардирана, защото в украински лаборатории, финансирани от САЩ се е подготвял следващ смъртоносен вирус – обявява руската пропаганда. Русия бомбардира детска болница и родилното отделение в Мариупол, трима загинали.

Ден 15. Среща Лавров-Кулеба в Анталия за спиране на боевете в Украйна. Разговорите приключват без успех. Русия твърди, че родилното в Мариупол е било военен обект, а снимките на родилката, които обиколиках световната преса – нагласени.

Ден 16. Сателитни снимки показват, че руската военна колона е на 15 километра от центъра на Киев. Украйна показва кадри на унищожителна атака срещу руските части.

Ден 17. Володимир Зеленски обявява, че е готов за лична среща с Путин, но при условие, че Русия първо спре военните действия. Срещата би могла да бъде в Ерусалим. Лавров предупреждава, че конвоите на Запада с въоръжение се превръщат в легална цел на руски атаки.

Ден 18. Руски ракети поразяват международния тренировъчен център на украинската армия в Яворово, на 20 километра от границата с Полша. Москва търси подкрепата на Пекин.

Ден 19. Журналистката Марина Овсянникова нахлува в студиото на новините по първи канал на руската телевизия с плакат „Не на войната!“ „Европейски санкции срещу 15 военни олигарси, сред тях е Роман Абрамович.

Ден 20. В Киев с нощен влак пристигат от Полша пристигат премиерите на Полша, Словения и Чехия.

Ден 21. Володимир Зеленски говори пред американския Конгрес и иска увеличение на помощта за Украйна. Говори за Пърл Харбър и Мартин Лутър Кинг с неговото „имам мечта“: „Имам нужда. Помагайки на нас, помагайте на целия свободен свят!“. Руснаците хвърлят бомба върху сградата на драматичния театър в Мариупол. В скривалището под театъра е възможно да са били до 1200 души. Надписът пред театъра – Дети не спира атаката.

Ден 22. Президентът на Сирия Башар ал Асад обещава да прати в помощ на Русия срещу Украйна 40 хиляди бойци.

Ден 23. Индия гласува въздържал се по резолюциите на ООН, осъждащи руската агресия в Украйна. Путин участва в пропаганден концерт на стадион Лужники.

Ден 24. Русия използва за първи път срещу Украйна ракетата Кинджал.

Ден 25. Руснаците не позволяват доставките на вода и храна за цивилното население на Мариупол. Володимир Зеленски предупреждава, че мариуполската блокада ще влезе в историята като военно престъпление. Москва депортира хиляди цивилни от Мариупол във вътрешността на Русия.

Ден 26. По американски оценки вече са загинали ок. 7 хиляди руснаци. Байдън нарича Путин "военнопрестъпник".

Ден 27. Унгария е против налагането на ембарго за газ и нефт от Русия.

Ден 28. Полша гони 45 руски дипломати. Украйна се опитва да преговаря с Русия за евакуация на цивилните жители на Мариупол. Руските сили в Буча, Ирпен и Гостомел са обкръжени от украинската армия.

Ден 29. От началото на войната Русия е унищожила в Украйна 900 жилищни сгради, 23 болници, 330 училища, 27 сгради на културни институции, 98 търговски обекта и поне 11, свързани с производството на храни. Данните са на Ню Йорк Таймс.

Ден 30. В Украйна се връщат първите пленници от Змийския остров, разменени срещу руски моряци. Байдън яде люта пица с американски войници в град Жешув, който е превърнат в хъб за военни и хуманитарни доставки за Украйна в Източна Полша.

Ден 31. Байдън говори в Кралския замък във Варшава, по същото време Русия бомбардира Лвов в Украйна.

Ден 32. Руската армия е загубила за месец 7 генерала, два пъти повече, отколкото за 10 години в Афганистан.

Ден 33. „Новая газета“ спира работа. Белингкат пише за опит за отравяне на Роман Абрамович, посредник във военните преговори между Русия и Украйна.

Ден 34. Русия започва да изтегля силите си около Киев. Напуска Ирпен, оставяйки града в руини.

Ден 35. Руската армия минира района източно от Харков въпреки международната забрана за използване на противопехотни мини.

Ден 36. Според американските служби хората около Путин се страхуват да му докладват за реалната обстановка в Украйна.

Ден 37. Два щурмови хеликоптера влизат от украинска страна в Русия и обстрелват горивна база край Белгород. Това е една от първите атаки на ВСУ срещу руска територия.

Ден 38. Белият дом посредник в доставките за Украйна на танкове съветско производство. Украинската армия открива в освободените територии около Киевдоказателства за военни престъпления на Русия. В Буча в общ гроб са намерени 280 тела.

Ден 39. Нови разкрития в Буча. Военни и журналисти попадат на труповете на екзекутирани от руснаците цивилни жители. Прокуратурата съобщава за 410 тела.

Ден 40. Москва обявява разкритията в Буча за фейк. Убийците от Буча обаче са идентифицирани в Украйна – за тях са отговорни военнослужещите от 64-та бригада на механизираната пехота. Български медии преразказват руското повествование за това как заснетите жертви мърдали.

Ден 41. Сателитни снимки показват, че телата на убити цивилни лежат по улиците още преди оттеглянето руснаците от Буча. Чехия предава на Украйна танкове Т-72 и транспортьори БМП-1.

Ден 42. Орбан застава зад Путин, поставя под съмнение автентичността на фактите за руските зверства в Буча. Унгарският премиер не вижда проблем да се плаща за руския газ в рубли.

Ден 43. Жестоки бомбардировки над Мариупол. Градът е в руини. Финландия обявява готовност да влезе в НАТО. Общото събрание на ООН изключва Русия от Съвета по правата на човека.

Ден 44. Руската армия обстрелва с ракети гарата в Краматорск в момент, в който там се намират ок. 4 хиляди души. Загиват 50. Искри между европейските лидери. Вие защо си говорите с Путин, пита полският премиер Матеуш Моравецки френския президент Макрон. А вие защо мразите гейовете, отговаря Париж.

Ден 45. Русия затваря офисите на Амнести интернешънълу, Хюман райтс уоч и други с подобна дейност в страната.

Ден 46. Украйна забранява всякакъв внос от Русия, животът в Киев започва да се нормализира.

Ден 47. Русия отстранява 150 служители на сигурността в рамките на чистки в силовите структури. Австрийският канцлер Карл Нехамер се среща в Москва с Путин.

Ден 48. Словакия готова да достави на Украйна изтребители МиГ-29. Според Путин преговорите с Украйна са мъртва точка.

Ден 49. Украйна отказва да покани в Киев президента на Германия. Освен Финландия и в Швеция се чуват гласове за влизане в НАТО.

Ден 50. Крайцерът „Москва“ отива там, където са го изпратили защитниците на Змийския остров, ударен от две украински ракети „Нептун“. Ексхумация на масови гробове в Буча. Кремъл Плаши, че ако Швеция и Финландия влязат в НАТО, Русия ще разположи ядрено оръжие в Калининград. В Украйна е арестуван олигархът и близък приятел на Путин Виктор Медвечук.

Ден 51. Русия призовава САЩ да не доставя оръжие на Украйна. В Русия са гневни за потапянето на „Москва“, от екрана на обществената телевизия искат Киев да бъде бомбардиран.

Ден 52. Броят на жертвите в Буча расте. Русия отмъщава за крайцера „Москва“ с обстрел на завода, произвеждащ ракетите „Нептун“.

Ден 53. Русия с ултиматум към защитниците на Мариупол – ако искат да останат живи – да се предадат.

Ден 54. Около 2500 азовци, граничари и десантничи се отбраняват от руснаците в Азовстал, не е известен броят на цивилните в подземията. Руските атаки са се увеличили с 50 процента.

Ден 55. 80 процента от Луганска област вече е под контрола на Русия. Страните в ЕС не могат да се разберат за ембаргото за нефта.

Ден 56. Огромни опашки в Киев за марката „Русский военный корабль иди на х*й“.

Ден 57. Русия отказва Великденско примирие. Върви евакуация на хора от Азовстал. Путин спира щурма на комбината, но нарежда пълната му блокада.

Ден 58. Сателитни снимки показват нови масови гробове край Мариупол. Възможно е да има над 9 хиляди тела. Оказва се, че освен азовци и военните, в подземията на Азовстал има и ок. 1000 цивилни.

Ден 59. Русия атакува Одеса.

Ден 60. Путин удостоява уличената за престъпленията в Буча 64-а бригада със званието „гвардейска“. В Киев пристигат държавният секретар Антъни Блинкен и военният министър Лойд Остин. САЩ възстановяват работата на посолството си в Киев.

Ден 61. Голям пожар в стратегически склад за горива за армията в Брянск.

Ден 62. Есплозия в Приднестровската република. Руснаците емигрират – по-богатите в Дубай, по-бедните в Турция.

Ден 63. Българският премиер Кирил Петков се среща в Киев с Володимир Зеленски. От Киев съобщава, че Украйна ще изнася зърно през пристанището във Варна, а в България ще ремонтираме украинска техника. Русия спира природния газ за България и Полша.

Ден 64. Първа атака от две седмици срещу Киев точно в момента, в който там след посещение в Москва е генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той е невредим, но загива журналистка от радио "Свобода".

Ден 65. Шефът на Генералния щаб на руската армия армейски генерал Валерий Герасимов се измъква на косъм от украинска атака край Изюм, при която загиват висши офицери на руската армия. Корнелия Нинова: "Ако Министерски съвет реши да се изнасят оръжие и боеприпаси за Украйна, БСП ще напусне коалицията".

Ден 66. Над 1 милион украинци са депортирани на руска територия, сред тях са 183 хиляди деца, отвлечени от Русия и откарани из цялата страна.

Ден 67. „Още един руски генерал си купи билет за концерт на Кобзон“, обявява украинското разузнаване в съобщение за смъртта на ген. Андрей Симонов, командир на руските части за радиоелектронна борба.

Ден 68. Сергей Лавров сравнява Володимир Зеленски с Адолф Хитлер и казва, че най-много антисемити има сред евреите. Възмущение в Израел. Растат съобщенията за мародерства на руски войници – крадат перални, тоалетни чинии, строителни материали и селскостопанска техника. УЕФА изключва руските клубове за сезона 2022/2023.

Ден 69. 3 май. Според Папа Франциск войната в Украйна може да е почнала, защото НАТО е на вратите на Русия. Според главата на католиците войната ще свърши на 9 май. Казал му го Виктор Орбан.

Ден 70. Проучване в Русия показва, че 74 процента от населението на страната подкрепя действията на своята армия. Според Асошейтед прес под развалините на театъра в Мариупол може да са загинали над 600 души.

Ден 71. Лукашенко признава в интервю за Асошейтед прес, че не очаквал войната да продължи чак толкова дълго.

Ден 72. Руските сили планират финален щурм на Азовстал.

Ден 73. От Азовстал са евакуирани всички жени, деца и възрастни.

Ден 74. Боно с концерт в станция на метрото в Киев. Джил Байдън се среща в Лвов с Олена Зеленска.

Ден 75. Парад за 9 май в Москва. Скромно. Путин обяснява, че е нападнал Украйна, защото Украйна и НАТО щели да нападнат Русия.

Ден 76. Президентът на САЩ Джо Байдън подписва нова версия на договора за ленд лийз.

Ден 77. Руснаците контролират 80 процента от Донбас. Марионетната власт в окупирания Херсон иска да поиска от Путин да присъедини областта към Русия.

Ден 78. Зрелищна акция на украинската армия срещу части на руските войски, опитващи се да форсират река Северски Донец. Унищожен е батальон с 50 машинии 1000 войници. Президентът на Финландия и премиерът на Швеция обявяват, че страните им искат да влязат в НАТО.

Ден 79. Тайни разговори между украински и руски генерали, при успех на преговорите може да се очаква разблокиране на украинското зърно и неговия експорт. Турция е против влизането на Финландия и Швеция в НАТО заради подкрепата им за кюрдите.

Ден 80. Украйна печели битката за Харков. Русия пренасочва сили към Северодонецк.

Ден 81. След като Финландия официално съобщава, че влиза в НАТО, Русия спира доставките на електричество.

Ден 82. Главна цел на руската армия е Северодонецк. Жените и майките на азовци с апел към света за спасяването на техните близки. Режим на тишина, от Азовстал излизат хора и се качват в руски автобуси. Румен Радев от Германия против изпращането на оръжие за Украйна: „Аз не искам с българско оръжие по един или друг начин да се убиват българи, ние имаме голяма диаспора там.“

Ден 83. Почти е сигурно, Азовстал се е предал, но за 82 дни се е превърнал в символ на съпротивата на украинския народ срещу руската агресия. Според медийни спекулации Путин е болен от рак и е бил опериран.

Ден 84. Бойците, напуснали Азовстал са отведени в контролирани от руснаците територии. Русия се кани да ги съди в международен трибунал. Междувременно първа осъдителна присъда срещу руски войник, убил цивилен в Украйна – доживотен затвор за Вадим Шишимарин.

Ден 85. Русия: пускаме зърното от украинските пристанища, ако снемете санкциите срещу нас. Командването на Азов със запис от катакомбите на Азовстал твърди, че все още се намира на територията на комбината и в момента върви операция.

Ден 86. Кремъл съобщава, че 1900 войници, намиращи се в Азовстал, са се предали на руснаците. Ракетен обстрел на Одеса.

Ден 87. Последната група защитници напуска Азовстал. Приключва най-дългата битка от войната в Украйна. Газпром спира газа за Финландия.

Ден 88. Русия публикува списък на 1000 американци, на които е забранено да влизат в страната. Не могат да посещават в Русия Джо Байдън и Камала Харис, Доналд Тръмп, ако иска – може. Няма го в списъка.

Ден 89. Северодонецк вероятно ще стане новия Мариупол. Руският дипломат Борис Бондарев подава оставка от поста си в представителството към ООН в Женева. Подозират игра на руските служби. „Никога не ме е било срам така, както на 24 февруари“ – пише в открито писмо Бондарев.

Ден 90. В мазе в Мариупол са намерени труповете на 200 цивилни. Москва твърди, че Полша иска да завладее Украйна.

Ден 91. Русия обявява военнопленниците от Азовстал за нацистки престъпници и отказват разговори за размяна. Руската армия е заела 95 процента от територията на Луганска област.

Ден 92. Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър от Давос, цитиран от вестник „Дума“: „Киев да отстъпи земя на Москва“.

Ден 93. Двама руски войници се признават за виновни в обстрелването на Харковска област с ракетни установки „Град“ във втория процес срещу руски агресори в Украйна.

Ден 94. Русия е установила контрол над град Лиман в Донецка област. Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц разговарят 80 минути с Путин по телефона.

Ден 95. Володимир Зеленски признава, че Украйна няма да може да си върне цялата територия отпреди 2014 г.

Ден 96. В Русия не достигат бойците за войната в Украйна. Путин подписва закон, с който горната граница на кандидатите за кадрови войници по договор се вдига от 40 на 50 години. Руснаците влизат в Северодонецк. Унгария е спирачката пред ЕС за поне частично ембарго на нефта от Русия.

Ден 97. Има споразумение за ембарго за руския нефт. ЕС ще внася с 90 процента по-малко нефт, отколкото до момента. Нефтът ще идва само по нефтопровода „Дружба“. САЩ декларира, че няма да изпраща в Украйна оръжия, с които може да бъде достигната територията на Русия.

Ден 98. САЩ ще даде на Украйна въоръжение със среден обсег, а Украйна е обещала да не стреля с него по Русия. Руската армия контролира 70 процента от Северодонецк. Рамзан Кадиров се кани за тотално прочистване на града. Унгария иска да продава за по-дълъг срок на трети пазари рафинерийни продукти, получени от руски нефт.

Ден 99. Има окончателно споразумение за шестия санкционен пакет срещу Русия, след като е прието искането на Унгария от санкционния списък да бъде изваден близкия до Путин и КГБ патриарх Кирил. Русия контролира по-голямата част от Северодонецк и 20 процента от територията на Украйна.

Ден 100. Според британското разузнаване Русия е поела инициативата в Украна. Гори бизнес центърът Grand Setun Plaza в Москва, има блокирани хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

9

order

04.06 2022 в 09:20

Някой пита?
"Къде са путлеровите тролчета?"

Ами скрити и захибридени са, както във всички Бг медии!!!
В Бг вече будните хора слушат тайно СВОБОДНА МОСКВА, както се е слушало на времето СВОБОДНА ЕВРОПА!!!!
Ами демокрадция...

2550

8

alfakentavur

04.06 2022 в 08:36

Слава на рашистките варвари, които след като векове наред се прикриваха (повече или по-малко) с измислени причини, поводи и лъжи, най-накрая блеснаха пред целия свят с истинската си същност.
Те си продължават по същия начин и си мислят, че е като в 18 век и като тиражират удобните им лъжи, няма много хора да разберат.
Но е 21 век и Светът е глобален. Въпреки всичките им продали съвестта и задниците си тролове, няма как да заблудят никой нормален и мислещ човек.
Това ще бъде и абсолютният край на мита за Рашистан като защитник на справедливостта. И това е заслуга на Путлер. Той навреди на страната си повече от Ленин, Сталин и т.н. Петното, което лепна на Страна агромная, няма да се изтрие НИ-КО-ГА.

75

6

230 млрд баксов

03.06 2022 в 20:37

В 5.00 сутринта ПОДЛО и ВЕРОЛОМНО без обявяване на война дори и хитлер е обявил война

2550

2

alfakentavur

03.06 2022 в 14:34

Къде са путлеровите тролчета? Два часа вече. Нима Масква толкова бавно обработва статията? Вярно, че е ден по ден за 100 дни, но трябваше нещо предварително да са си подготвили.

10298

1

AntiZ

03.06 2022 в 14:07

Ден 201: Зеленски вика в Кремъл министъра на отбраната на Украйна да му докладва защо войските напредват бавно около Миас?

Ден 202: Министърът на отбраната Денис Шмигал докладва на Зеленски, че инфраструктурата е ужасна, няма улици, няма тротоари и затова се налага да полагат асфалт преди да навлязат в Миас
https://goo.gl/maps/3My7MKtp1C2XWFAw7